Mays fiasko snart fullbordat

Ledare
PUBLICERAD:
Theresa May tappade rösten under Brexitdebatten och gick sedan mot ännu ett förnedrade nederlag.
Foto: Jessica Taylor
Det ser fortsatt mörkt ut för Storbritanniens premiärminister Theresa May. Parlamentet vägrar köpa hennes utträdesavtal. May har fastnat i en rundgång hon inte tar sig ur.

I november enades den konservativa regeringen och de 27 EU-länderna om avtalet. Sedan dess har May rest i skytteltrafik till och från Bryssel, men det har inte hjälpt. Allt hon kommit hem med har ratats av parlamentet med förkrossande majoritet. I tisdags kväll med 391 nej mot 242 ja.

Förloraren Theresa May är förnedrad och besviken, men låsningarna är kvar och tonläget oförändrat högt. Både hennes eget konservativa parti och motståndarna Labour har splittrats av brexit.

Tre konservativa ledamöter hoppade av i februari, nio Labourledamöter gjorde samma sak i protest mot partiledaren Jeremy Corbyns brexittaktik. Tvåpartisystemet gungar och Mays sköra regering blir ännu skörare.

Besvikelsen är stor även i Bryssel. Europeiska rådet förbereder sig för en avtalslös brexit. Chefsförhandlaren Michel Barnier hävdar att EU gjort allt det kan för att hjälpa till att få utträdesavtalet över mållinjen. Dödläget kan bara lösas i Storbritannien, twittrar Barnier.

Han har rätt. Det är de brittiska politiker som behöver ta sig samman och bestämma sig. May har lovat att ta landet ut ur EU och risken att det blir utan ett avtal ökar för varje dag som går. Om bara drygt två veckor, 29 mars, ska det ske.

Om inte parlamentet säger ja till och EU godkänner att skjuta upp skilsmässan några veckor till. Vad denna frist skulle användas till står skrivet i stjärnorna. Den 23 maj börjar valet till EU-parlamentet och då är det definitivt deadline.

En del britter längtar tillbaka till imperietiden när landet styrde Indien, Australien och stora delar av södra Afrika och Mellanöstern. Men stormaktstiden är över och utträdet ur EU kommer inte att göra Storbritannien ”great again” som brexitanhängarna lovade. Snarast krymper landet till ”Little Britain”.

Britterna lär snart bli varse att de blir fattigare och mer ensamma utan EU-medlemskapet. De tycks dock fortfarande tro att de både kan äta kakan och ha den kvar. Men ett medlemskap i en förening innebär inte alltid bara fördelar. Man får ta det onda med det goda. Rika länder får betala mer än fattiga i medlemsavgift.

De mest fanatiska brexitörerna hävdar att Bryssel vill bestämma allt. Det stämmer naturligtvis inte. Britterna får fortfarande köra på vänster sida av vägen. De har kvar sina gamla längd- och volymmått. Parlamentsledamöterna i underhuset får fortfarande rösta genom att gå in i ett ja- eller nejrum.

Storbritannien hade gjort mer nytta innanför än utanför unionen, till exempel genom att fortsätta vara skeptiska till mer överstatlighet och växande byråkrati i Bryssel. Storbritannien är ett fantastiskt land som skänkt världen mycket av stort värde. Tänk bara Shakespeare, fotbollen och The Beatles. Det är tragiskt att de nu vill gå sin egen väg.

Tragedin lär fortsätta. Det har förhandlats i ett och ett halvt år om hur skilsmässan ska gå till. Sedan ska EU och Storbritannien komma överens om hur relationen ska se ut i framtiden. Det lär inte heller bli lätt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.