Hoppa till huvudinnehållet

Mellanår väntar rallycrossprofilen

Publicerad:
Thomas Bryntesson kör inte full EM-säsong i år utan riktar främst in sig på enstaka inhopp.
Thomas Bryntesson kör inte full EM-säsong i år utan riktar främst in sig på enstaka inhopp. Foto: Peter Bäcker

Thomas Bryntesson, 23, blev silvermedaljör i EM 2017 och fyra förra året.

2019 kommer han med största säkerhet inte blanda sig i någon toppkamp i mästerskapet.

– Det ser ut som att det blir ett mellanår, säger Töcksforsföraren.

Anmälningstiden för en permanent plats i EM-serien i år löpte ut under förra veckan och Thomas Bryntesson finns inte med bland de som anmälde sig.

Budgeten räcker inte till för att göra en satsning över de sex tävlingarna som EM består av 2019.

– Det är klart vi hade hoppats på att kunna komma in med en anmälan för hela säsongen men det fanns ingen möjlighet till det. Vi jobbar vidare men inget är klart, säger Bryntesson.

23-åringen hade ett antal alternativ på förhand. Förutom en fortsättning med Kilsbaserade JC Raceteknik testade han även framgångsrik med franska G-Fors.

– Testerna gick väldigt bra och de var nöjda med hur all fungerade. Tyvärr kunde vi inte få fram budgeten att köra en hel serie.

Därefter bestämde sig fransmännen, under namnet GC Kompetition, att satsa på VM och anmälde hela fyra bilar till mästerskapet.

– När de blev sugna att satsa på VM blev också prislappen en annan. Det var tufft att få ihop det redan innan och när det blev VM föll det helt.

Ägaren Guerlain Chicherit och Anton Marklund, Europamästare 2017, kommer att köra i huvudteamet medan talangerna Cyril Raymond och Guillaume de Ridder kör för andrateamet GCK Academy,

– Det är en frän satsning och att de låter Cyril och Guillaume köra VM, kul att de vågar satsa ungt. Det bådar gott för framtiden.

Enstaka tävlingar

Thomas Bryntesson riktar i sin tur in sig på att köra enstaka tävlingar i EM under året och eventuellt några i RallyX Nordic.

– Det mesta tyder på att det blir ett mellanår och sen får vi gasa extra hårt inför nästa säsong.

23-åringen umgicks ett tag med tanken på att knappt köra någon rallycross alls.

– Med tanke på hur osäkert det var inom rallycrossen länge kändes det som en bra idé. Men nu tror jag att det är bra att vara med och visa upp oss litegrann, bygga för framtiden.

Bryntesson har haft funderingar på att köra i den nya serien GRC Europe som består av tolv deltävlingar, på sex banor, under året. Redan finns förare som Timmy och Kevin Hansen, rallyprofilerna Hayden Paddon och Stéphane Sarrazin och finländaren Toomas Heikkinen anmälda.

– Vi har kollat på GRC också och vi får se lite. Det är ett alternativ och det blir nog en spännande serie.

En tävling Thomas Bryntesson väldigt gärna vill köra är självfallet den i Höljes i juli.

– Det jobbar jag definitivt för, det vore häftigt att få till det, säger han.

Artikeltaggar

Kevin HansenRallycrossRallycross-EMRallycross-VMRallyXThomas BryntessonTimmy Hansen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.