Att vilja veta och att inte vilja veta

Krönikor
PUBLICERAD:
Det var tydligen först på 1700-talet som trollkarlsskolan Hogwarts fick ett avloppssystem.

Det berättade Harry Potterförfattaren JK Rowlings officiella webbplats Pottermore via Twitter i början av året. Innan dess gjorde trollkarlar och häxor ifrån sig där de stod för att sedan helt enkelt trolla bort det, enligt en text på webbplatsen.

Detta var inte information som direkt var efterfrågad av Harry Potter-fansen kan man konstatera när man läser svaren. Någon förklarar att hen visserligen var vuxen när Harry Potter kom ut, men att hens barndom ändå är förstörd. Andra slår fast i mer eller mindre sansade ordalag att gränsen är passerad. Ytterligare någon vill betala JK Rowling för att aldrig mer skriva en enda rad. Relativt många försöker göra något åt saken genom att twittra “Tweetus deletus”, vilket jag gissar inte är en riktig trollformel.

Samtidigt börjar implikationerna av den nya informationen diskuteras: går det att trolla bort lukt? Torkade sig trollkarlarna efteråt – och gjorde de i så fall det med papper eller magi? Och enligt lagen om transformation, som tydligen diskuteras i Harry Potter och dödsrelikerna, kan ingenting försvinna utan att ta vägen någonstans – var tar det i så fall vägen?

Frågorna är så många och man kan ana att eventuella svar kommer att uppröra ännu mer. Kanske borde vissa hemligheters kammare för alltid vara stängda.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.