Ömmande knöl avfärdades - cancer i bröst och armhåla

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En ömmande bröstknöl hos en 27-årig kvinna avfärdades utan provtagning som ofarlig på en vårdcentral och Bröstcentrum i Karlstad. Ett drygt halvår senare konstaterades cancer i både bröst och armhåla.

Enligt en lex Maria-anmälan uppsökte kvinna hjälp i slutet av december 2017 på grund av en ömmande knöl i ena bröstet. Hon fick rådet att avvakta en månad för att sedan komma tillbaka till vårdcentralen.

Efter det andra besöket skickades en remiss till läkare på Bröstcentrum, men ingen biopsi eller röntgen utfördes och knölen bedömdes som fibroadenom, bindvävsknuta.

I slutet på augusti 2018 kontaktade kvinnan åter bröstcentrum då hon även kände en hård ömmande knöl i armhålan och den utredningen visade cancer i både i armhålan och bröstet.

Den fortsatta utredningen fastslog diagnosen malign tumör, enligt Region Värmlands lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.