Tv-stjärnan jobbar för ökad jämställdhet i ny unik satsning

Innebandy
PUBLICERAD:
Tv- och radioprofilen Lasse Granqvist är en av dem som medverkar i utbildningsmaterialet. Här tillsammans med Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands innebandyförbund.
Värmlands innebandyförbund och Värmlandsidrotten lanserar satsningen FiftyFifty – en webbaserad jämställdhetsutbildning där kända idrottsprofiler och inspiratörer medverkar.
– Vi vill gå från ord till handling i jämställdhetsfrågan, säger Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands innebandyförbund.

I Värmland höll män i sju av tio barn- och ungdomsträningar under 2017 enligt en färsk rapport från Riksidrottsförbundet. Det är samma siffror som för riket i stort och en bra bit från idrottsrörelsens gemensamt uppsatta mål om att andelen kvinnliga och manliga tränare inom respektive idrott ska uppgå till minst 40 procent.

För att hjälpa till att öka jämställdheten, och bryta de gamla normerna och strukturerna inom idrotten, har Värmlands innebandyförbund i samarbete med Värmlandsidrotten tagit fram en ny digitalutbildning – FiftyFifty. Under våren kommer ett antal föreningar i Värmland att testa konceptet och i september öppnas utbildningen för alla föreningar och idrotter som är intresserade.

– Vi hoppas och tror att upplägget med en webbutbildning gör att vi kan nå ännu fler föreningar och det är väldigt roligt att vi i Värmland har tagit fram något som är tänkt att sedan användas även på nationell nivå, säger Camilla Olsson i ett pressmeddelande.

Utbildningen består av sex digitala lektioner där inspiration, fakta, diskussion och reflektion mixas för att föreningarna ska kunna bli mer jämställda.

Utbildningen riktar sig i ett första steg till föreningsstyrelser inom innebandyn. Men Värmlandsidrotten hoppas att fler idrotter ska kunna ta del av utbildningen framöver.

”Vi män måste rannsaka oss själva”

En rad kända idrottsprofiler deltar i FiftyFifty, bland dem tv- och radioprofilen Lasse Granqvist och Svensk friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.

– Det är ett medvetet val att vi har använt oss av flest manliga inspiratörer. Det är vi män som måste rannsaka oss själva och vara ledande i att bryta upp befintliga strukturer. Annars kommer vi ingenstans i jämställdhetsfrågan, säger Björn Adolfsson på Värmlandsidrotten.

Både Svenska innebandyförbundet (SIBF) och Riksidrottsförbundet/Sisu har varit involverade och delaktiga i framtagandet av utbildningen. SIBF är med och finansierar satsningen medan RF/SISU bistått med material och expertkunskaper.

– I vårt gemensamma styrdokument ”Svensk Innebandy Vill” finns tydliga mål att få fler tjejer och kvinnor att engagera sig i innebandyn oavsett om det är som spelare, ledare, domare eller föreningsledare. Att lyfta jämställdhet i en sådan här utbildning, där vi ger samma kunskap och information till alla, är ett viktigt steg för att nå de där målen. Nu ska vi försöka få så många som möjligt inom sporten att hitta portalen, vilja ta del av utbildningen och vara en del i den förändring vi vill göra, säger Göran Harnesk, generalsekreterare för SIBF i pressmeddelandet.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.