Svårare än man tror att bärga en båt

God morgon
PUBLICERAD:
Hur bärgar man bäst en båt? Experterna är många när bärgningen i Karlstad förvandlats till ett skådespel.
Foto: Peter Bäcker
Jag överhör en man som står på bron och tittar på den sjunkna restaurangbåten. Man borde lyfta si och man borde göra så, säger mannen med initierad röst.

Och jag tänker att kanske borde den där snubben ha haft ansvar för att bärga båten istället. För då hade det varit gjort i en handvändning.

Mannen är naturligtvis inte ensam. Det står dussintals liknande män och följer bärgningen med stort intresse och på otaliga arbetsplatser i Karlstad diskuteras den där båten och hur man ska kunna få upp den ur vattnet. Och jag kommer på mig själv med att vid lunchen säga saker som “man borde nog ta bort överbyggnaden först” och “har de verkligen kollat att den där skorven kan flyta överhuvudtaget”. Som att jag har någon aning om vad jag pratar om.

Det har jag naturligtvis inte. Mina erfarenheter av båtbärgningar är helt obefintliga. Jag kan faktiskt ingenting om båtar heller. Vet inte ens varför de flyter. Men jag tycker ändå att mitt bidrag till diskussionen är värt att lyftas fram. Märkligt nog, kan tyckas.

Men kanske är det inte så konstigt ändå. Kanske är det där inte bara ett oskönt killgissande, kanske är det ett sätt att lära sig saker. Att kasta ur sig lösryckta påståenden som andra sedan får reagera på, så att man gemensamt kan bilda sig en uppfattning. Och som sedan kan revideras när nya fakta kommer på bordet. Jag vill gärna se det så i alla fall.

Och ja, nog inser även jag att det är betydligt svårare än man kanske tror att bärga en båt. Eller vad det nu kallas när en flytande restaurang har sjunkit.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.