Mysig målbild för helgsmålsringningen

Krönikor
PUBLICERAD:
Flera goda vänner och kollegor hävdar att det här med att ta på sig myskläder och slappa när en äntligen blivit ledig efter en lång arbetsvecka, det gör inte vuxna människor.

Så trots att mitt körkort hävdar att här har vi en mycket medelålders man bakom ratten är jag kanske inte vuxen trots allt? För jag fullkomligt älskar att krypa i min rymliga huvtröja, mina mjukisbyxor och raggsockorna när jag kommer hem till helgen.

Jag har inte lyckats göra en fullständig etymologisk och historisk utredning av mysets ursprung. Kanske har fenomenet uppstått bara för att det ”känns rätt gôtt faktiskt”, som Smala Sussie säger i filmen. På Wikipedia läser jag att begreppet ”fredagsmys” etablerades i mitten av 1990-talet. Ett par decennier tidigare, på 1970-talet, när lördagsjobb och -skola avskaffats samlades familjerna kring något som kallades ”kvällsgott”. Och före dess var förstås söndagsmiddagen veckans tillfälle för mys under avslappnade former.

Oavsett ursprunget gillar jag det mer och mer och väljer allt oftare mjukismyset framför helghallabalo.

Som i lördags när jag började bli klar med mitt arbetspass och vänner bjöd in till festligheter. Jag tackade nej och gick i stället hem och lade mig på soffan med målbilden att vakna någon timme senare med stel nacke och liten salivsträng på hakan.

Kan helgen bli mysigare?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.