Hoppa till huvudinnehållet

“Jag kör mitt race”

Publicerad:

Musiker, författare, egenföretagare och akademiker - det är en blandad skara kvinnliga förebilder som presenteras under årets Festival för systerskap.

När Festivalen för systerskap går av stapeln för 16:e gången finns egenföretagaren Sofia Söderberg med som föreläsare.
När Festivalen för systerskap går av stapeln för 16:e gången finns egenföretagaren Sofia Söderberg med som föreläsare. Foto: Erika Lindström

En av dem är Sofia Söderberg som nyss startat eget företag som konditor.

– Ett arrangemang av kvinnor, för kvinnor. Det är viktigt att ljuset hamnar på oss och därför vill jag gärna vara med, säger hon och berättar om det hårda klimatet som ofta möter henne.

– Man undrar när jag ska ha ett “riktigt” jobb och hur det ska gå för mig, jag som är så ung och kvinna. Det är oftast män som ifrågasätter mig, säger hon och konstaterar att hon med sina 30 år känner sig både vuxen och kapabel.

– Jag kör mitt race och försöker att slå bort all misstro.

Själv älskar hon musik och ser fram emot Tina Wilhelmssons föreställning om kvinnor som raderats ur historien under lördagen då man även kan lyssna till författarna bakom boken Bränd frihet. Festivalen hålls för 16:e gången och invigs som brukligt på Internationella kvinnodagen.

– Det går upp och ned med jämställdheten. I framtiden ser vi fram emot att kunna hålla en jämställdhetsfestival, men fram till dess behåller vi fokuset på kvinnor, säger Christina Wahrolin och Marianne Dahlberg från Nätverket systerskap som arrangerar festivalen.

Något man inte får missa enligt Marianne är professor Gerd Lindgren.

– Hon har kartlagt makten i Värmland, det blir verkligen spännande att lyssna på.

Artikeltaggar

Internationella kvinnodagenNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.