Hoppa till huvudinnehållet

Dahlinshuset kan bli vackrast i landet

Publicerad:
Nya Dahlinshuset kan utses till den vackraste byggnaden i landet, om den blir föreningen Arkitektupprorets val den 19 mars.
Nya Dahlinshuset kan utses till den vackraste byggnaden i landet, om den blir föreningen Arkitektupprorets val den 19 mars. Foto: Lars Swanö

Nya Dahlinshuset kan utses till landets vackraste.

– Det finns ett ovanligt lugn över byggnaden och dess färg, säger Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitekturupproret.

Arkitektupproret är en obunden folkrörelse som strävar efter vackrare hus, varierade byggnader och trevligare städer.

-Vi gör uppror mot vad ett växande antal medborgare anser vara dålig arkitektur och mot den eskalerande förfulningen av våra städer.

Arkitektupproret utser årets fulaste byggnad.

– Därmed förtjänade det också att utse den finaste. Där kommer Dahlinshuset in i bilden. Det är folk som skickar in röster, berättar Sigvald Freylander.

Nya Dahlinshuset, med löfte om inflyttning den 1 april, konkurrerar med bostadsrättsföreningen Sparven i Norrrtälje, Victoriahuset i Båstad, Druvan 33 i Malmö, Trygghetsboendet Ljusdalshem i Järvsö och Hamnhus i Norrtälje.

I dag byggs inte ens en procent av det som efterfrågas mest.

Det är en kvarleva sedan modernismens genombrott enligt Freylander.

Onödig utsmyckning

– Sedan Stockholmsutställningen 1930 har arkitekterna valt sparsmakade byggnader utan detaljer. Utsmyckning som onödighet gäller än i dag.

Det kan väl hänga ihop med kostnader?

– Nej, men med arkitekternas makt att råda över beställarna.

Arkitekturupproret började som en grupp på Facebook i slutet av 2014, med inspiration från nyproduktion i klassisk tradition och brittiska Architectural Revival.

– England och Polen bygger tidlöst, USA väljer stil, vi i Sverige håller fast vid modernismen än i dag. Kör gärna över oss.

Har ni hört på maken?

– Vi kan inte bygga så tråkiga hus längre.

Under hösten 2018 bad Arkitektupproret om nomineringar på byggnader till det planerade finpriset.

– Tyvärr fick vi inte in tillräckligt många kandidater och avvaktar därför tills det börjar ritas och byggas av samma klass som på kontinenten. Dock vill vi lyfta fram de små framsteg som gjorts från lådmodernism och skapa en omröstning om finaste nyproduktion från 2018.

Sigvald Freylander är nyfiken på vad Arvikaborna tycker om nya Dahlinshuset. Man kan väl säga att åsikterna är delade.

Arkitekten konstaterar att det nya inte skulle se ut som det gamla, som brann.

– Bland arkitekter är det tabu att återuppbygga ett hus.

Omröstningen håller på fram till midnatt den 18 mars. Vinnaren presenteras på årets Kalkon-gala.

Artikeltaggar

ArvikaNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.