En cappuccino-elitist har ordet

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT

”Morgenkaffen er klar.”

Så skriver min gamla chef på en kaffebar i danska Århus och lägger upp en bild på en felfri cappuccino i sociala medier. Utan att ha smakat just den på bilden vet jag att den har en perfekt temperatur, lagom för att svepas i ett par-tre klunkar. Mjölken är blank, och det blir den bara om den skummats varsamt med små, små luftbubblor. Ett hantverk som märkligt få kaffemakare verkar klara av, åtminstone i den här stan som heter Karlstad.

Efter att ha jobbat på den där kaffebaren i Århus var det länge i princip omöjligt att dricka kaffe någon annanstans. För det smakade skit. Nu dricker jag på utvalda ställen som jag vet är okej. Imponeras sällan, men låter det passera.

Det är mycket töntigt och irriterande med folk som håller sig för goda från vad andra tycker är jättebra. Men i fallet cappuccino sällar jag mig utan omsvep till den skaran.

”Det gode vejr er på vej, så vi har selvfølgelig øllene på køl”, fortsätter gamla chefen med en bild på två kylda öl i solskenet.

Klockan är inte ens elva slagen på torsdag förmiddag.

Åh, Danmark. Jeg savner dig!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.