Hoppa till huvudinnehållet

Bärgningen avblåst över helgen

Publicerad:
Veor Åhlander berättar att helgen nu ska ägnas åt att tillverka nya fästanordningar till fören på Båten, samt till att täta fönstren som lutar ner i älven.
Veor Åhlander berättar att helgen nu ska ägnas åt att tillverka nya fästanordningar till fören på Båten, samt till att täta fönstren som lutar ner i älven. Foto: Håkan Strandman

Under fredagen gjordes flera försök att lyfta Båten, men kättingarna lossnade. Efter en dykbesiktning på kvällen fattades beslut att avbryta.

Helgen ska ägnas åt tätning och nya bultanordningar.

– Det är som en kant på botten, som vi inte riktigt klarar att få den över. Varje gång vi tar i så går dragtagen sönder, säger Veor Åhlander, bärgningsledare och vd på Drive Entreprenad som förberett bärgningen sedan slutet av förra veckan.

Tanken var att den skulle ske under fredagseftermiddagen. Vilket lockade stora skaror publik till både Västra bron och gräsmattorna och sandbankarna vid Karlstads teater. Men något lyft fick de aldrig se.

– Vi har haft fyra bärgningsbilar och kranen som belastat vraket med en uppåtgående och en dragande rörelse på 240 ton. Men vi kommer helt enkelt inte över den där kanten, säger Veor Åhlander.

– I helgen nu ska vi sätta för fönstren som fattas på utsidan. Innan de är ditsatta så är det ingen mening att pumpa på grund av att det rinner in vatten lika fort som vi pumpar ut.

Dykare har gjort flera besiktningar av Båten. Efter den sista på fredagskvällen kunde bärgarföretaget konstatera att det inte verkar finnas några andra hål än fönstren som lutar ner i älven och som man nu ska försöka täta så att det går att pumpa ut vatten.
Dykare har gjort flera besiktningar av Båten. Efter den sista på fredagskvällen kunde bärgarföretaget konstatera att det inte verkar finnas några andra hål än fönstren som lutar ner i älven och som man nu ska försöka täta så att det går att pumpa ut vatten. Foto: Håkan Strandman

Vid 18-tiden på fredagskvällen gjordes en dykbesiktning igen.

– Och det är egentligen de enda stora hålen vi ser. Problemet är att det är väldigt strömt därute och det väldigt komplicerat att få dit någon sorts skydd. På grund av att det är så otroligt strömt är det jättejobbigt att arbeta där också. Men vi har en idé om hur vi ska komma åt och få dit tätningar så vi kan sätta för fönstren med regelverk sedan, säger Veor Åhlander.

• Kommer ni ägna helgen åt det?

– Ja det räknar vi med. Och sedan försöker vi även på måndag. Vi ska byta lite vajrar och grejer också. Vi ska dessutom hem till verkstaden nu och göra lite nya tag som vi kan bulta fast i sidan på vraket, i fören. I aktern har vi fått ett bra tag i roderstocken som verkar hålla. I fören är det värre. Där finns inget att fästa i.

• Är det där det släppt hela tiden?

– Ja, tre eller fyra gånger i dag. Och det är lite farligt när det flyger iväg kättingar och grejer, men frustrerande också. Vi hade den uppe 1,5 meter i fören i dag och sedan small det och så fick man börja om från början igen. Det är ju rätt påfrestande.

Det var många som följde bärgningsarbetet med spänning under fredagen.
Det var många som följde bärgningsarbetet med spänning under fredagen. Foto: Håkan Strandman

När bultanordningen väl är tillverkad i verkstaden ska Veor Åhlander och de andra bärgarna försöka montera dem.

– Ja, så det blir lite helgarbete. Och dykarna ska försöka täta hålen också.

• Men ni gör inga nya försök att lyfta?

– Nej det blir det inte. Vi har skrivit av kranen över helgen. Den kostar rätt mycket pengar och vi har en begränsad budget att röra oss med, säger Veor Åhlander som konstaterar den ursprungliga tidsplanen inte håller.

– Jag hade räknat med att få den säkrad i dag i alla fall. Och även när vi får upp den så att den flyter så har vi rätt mycket jobb kvar med att riva överbyggnaden, bogsera bort och skrota vraket och städa på botten där det ligger otroligt mycket skräp. Men det ska gå.

Under fredagens försök släppte kättingarna vid flera tillfällen från fören. Nu ska bärgarna ägna helgen åt att tillverka någon form av bultanordning som kan fästas i skrovet och som kättingarna i sin tur kan fästas i.
Under fredagens försök släppte kättingarna vid flera tillfällen från fören. Nu ska bärgarna ägna helgen åt att tillverka någon form av bultanordning som kan fästas i skrovet och som kättingarna i sin tur kan fästas i. Foto: Håkan Strandman

Artikeltaggar

NyheterResidensparkenVeor Åhlander

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.