Hoppa till huvudinnehållet

Högsta basen kritisk – men Svenska rallyt står på sig

Publicerad:
Petter och Pernilla Solberg vann den historiska klassen i Svenska rallyt och nu har återigen debatten väckts kring klassens vara eller inte i tävlingen.
Petter och Pernilla Solberg vann den historiska klassen i Svenska rallyt och nu har återigen debatten väckts kring klassens vara eller inte i tävlingen. Foto: Håkan Strandman

Än en gång är den historiska klassens framtid i Svenska rallyt uppe till diskussion.

Internationella bilsportförbundets rallychef Yves Matton menar till och med att tävlingen kan påverka rallyts fortsatta VM-existens negativt.

Men från Svenska rallyts sida står man på sig.

– Det är ett startordningsproblem – inget problem specifikt för oss, säger vd:n Glenn Olsson.

Inget VM-rally i Värmland utan ett efterspel om den historiska klassens framtid.

Genom åren har det framförts diverse klagomål och protester mot att de historiska bilarna kör på samma sträckor och förstör spåren inför VM-bilarnas andra vända.

Nu är det dags igen.

Yves Matton säger till Autosport att det kan påverka utvärderingen av Svenska rallyt och i förlängningen även tävlingens VM-status.

– FIA:s råd till arrangören är att inte ha den här situationen. Vi förstår att det är en del av affärsverksamheten för att tävlingen ska överleva. Men å andra sidan är det en del av utvärderingen av tävlingen för framtiden och deras plats i kalendern. När det parallella rallyt påverkar showen i VM måste det beaktas vid utvärderingen av evenemanget, säger Matton.

Glenn Olsson är inte förvånad över att det är just Autosport som kommer med nyheten.

– Inte ett dugg. Det är ju så varje år.

Vad säger du om kritiken?

– Jag har inte pratat med Yves Matton, han var inte ens på plats under rallyt i år. Men jag är säker på att det inte kommer att låta lika illa som i den texten.

Har ni fått några direktiv om att ta bort den historiska klassen?

– Nej, vi har inte fått någon rapport från FIA än. Men det kommer säkert att stå något om den historiska klassen, att vi bör fundera på om den ska vara med eller inte. Jag väntar mig inget annat.

”Ingen skillnad”

Glenn Olsson menar dock att de historiska bilarna inte påverkar underlaget och spåren mer än exempelvis ekipagen i WRC 2 eller junior-VM gör.

– Vi strök ju vissa sträckor i den historiska klassen och jag pratade med flera norska och svenska förare efteråt, de märkte ingen skillnad på sträckorna där de historiska hade kört och inte.

– Vägskadorna var dessutom nästan obefintliga.

Rallybasen Glenn Olsson.
Rallybasen Glenn Olsson. Foto: Tommy Andersson

Glenn Olsson menar att det snarare handlar om ett problem med startordningen i VM-tävlingarna på grus och snö.

– Det handlar inte om att ta bort de historiska bilarna, då får man ta bort WRC 2 och junior-VM också i så fall. Jag ser det som ett problem med den ”running order” som är i VM. Som den är nu ställer den ju till problem på flera ställen i VM och det är skillnad att åka först jämfört med tia på vägen. Men det är ett problem som inte Rally Sweden kan lösa, det är ett problem för FIA.

Så ni håller fast vid den historiska klassen?

– Så länge vi får bestämma gör vi det. Det är den bästa klassen att släppa in mellan WRC-varven, fansen gillar det och det bidrar till folkfesten, säger Olsson som även säger att det är uteslutet att enbart köra en gång på specialsträckorna i dagens läge.

– Det kommer inte att förändras.

Angående rallyts framtid är något nytt avtal ännu inte i hamn och nu kommer uppgifter om att Kanada är ett steg närmare ett intåg i VM. Planen är att de ska ha en kandidattävling 2022 och finnas med i kalendern 2023.

Men det är inte säkert att det blir på Sveriges bekostnad då både Yves Matton och WRC-promotorns vd Oliver Ciesla pratar sig varma om att ha två tävlingar på snö och is i VM.

– Jag tror det är bra för VM som sådant att det dyker upp fler kandidater och vi får se om de lyckas få fram pengarna framför allt, säger Glenn Olsson.

Artikeltaggar

Glenn OlssonRallySvenska rallytWRC

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.