• idag
  12 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

På sikt lär S tacka Kommunal

Ledare
PUBLICERAD:
Kommunal slutar med sitt ekonomiska stöd till Socialdemokraterna, berättade förbundsordföranden Tobias Baudin på måndagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Fackförbundet Kommunal slutar med sitt ekonomiska stöd till Socialdemokraterna, berättar ordföranden Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet på måndagen – till stor uppståndelse.

Från att tidigare ha skickat partiet tre miljoner per år, tänker nu Kommunal lägga upp sin och Socialdemokraternas facklig-politiska samverkan annorlunda.

Det är ett omvälvande besked från ett stort LO-förbund. Ett som säkerligen kommer att följas av fler inom några år.

Men det är faktiskt ett beslut som sossarna borde tacka facket för. Om inte just i dag så i nästa större kampanj där fackföreningsrörelsen kan göra långt mer än ett parti som tvingats inteckna en del av sin politiska övertygelse för att få regeringsmakten.

Kommunal kan vara de sossar som sossarna för stunden inte har möjlighet att vara, vilket Baudin också verkar vara inne på när han tidigare kallat uppgörelsen mellan regeringen och C och L för det minst dåliga alternativet.

För de där tre miljonerna per år Kommunal framöver inte skickar till Socialdemokraterna, kan man istället under resten av mandatperioden kampanja hårt emot vinster i välfärden på ett sätt som S inte längre kan eftersom kampanjer emot denna grova välfärdsanomali omfattas av den där uppgörelsen.

För Kommunal står det däremot fritt att kraftfullt driva opinion även mot lägre ingångslöner och mot försämring av turordningsreglerna.

Men visst, Kommunals pengabeslut är förstås på kort sikt inte alls till partiets fördel. Tre miljoner är inte en jättesumma för en stor partiorganisation, men det motsvarar trots allt några tjänster som partiet, som har en kostym som sannolikt fortfarande är anpassad efter en tid då partiets medlemsantal samt väljarstöd (och därmed också partistödet) var högre, nu kanske måste skära ner.

Och är detta bara början på ett minskat ekonomiskt stöd från fackföreningsrörelsen, finns risk för ett personalstålbad på 68:an.

Men Baudin har helt rätt i att det 2019 är lite ”gammaldags” att skicka en större summa pengar till ett parti utan att kunna bestämma hur pengarna rent konkret ska användas.

Då är det bättre att, i det här fallet, Kommunal själva planerar för hur det facklig-politiska samarbetet ska se ut. Så det blir det fokus på de politikfrågor som deras medlemmar vill ha. Konstigare än så är det inte.

Det är dessutom i linje med den politiska opinionsbildningstaktik som Svenskt Näringsliv sedan länge öser pengar över.

De otroliga 800 miljoner kronor per år Svenskt Näringsliv lägger på opinionsbildning (en summa som för övrigt motsvarar 130 år av LO:s ekonomiska stöd till Socialdemokraterna) skickas ju inte till partierna näringslivet helst vill se vid makten. De 800 miljonerna fyller inte på några partiers valbudgetar.

Istället formulerar Svenskt Näringsliv själv sina politiska önskelistor som man sedan med tyngden av 800 miljoner kronor per år trycker ut i offentligheten och försöker bilda opinion kring, både bland politiker och väljare.

Nu får Kommunal testa det, om än i betydligt mindre skala, och se om de blir mer nöjda med genomslaget.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.