Vem tänker på barnen?

Ledare
PUBLICERAD:
IS tågade in i Mosul under storhetstiden 2014. Nu ligger kalifatet i ruiner och IS-krigarna vill återvända hem.
Foto: STR
Svenska regeringen kommer inte att hjälpa svenska medborgare som krigat för terrorsekten IS att återvända hem, säger statsminister Stefan Löfven. Det låter bra, men förr eller senare måste problemet hanteras på ett sätt som minskar risken för extremism och terrorism.

Regeringen har sedan 2011 varnat för och avrått från resor till Syrien och Irak. Ändå valde 300 svenskar att åka dit för att ansluta sig till Islamiska staten.

Ingen av dem kan ha varit ovetande om av vad IS stod för och strävade efter. Den extremt våldsamma sekten drivs av ett hat mot allt västerländskt, som öppenhet, frihet och demokrati. Målet var ett kalifat där alla otrogna var utrotade. Vägen dit var kantad av etnisk resning, halshuggningar, sexslaveri och terror i regionen och i Europa.

Nu är drömmen krossad och IS har ingen mark kvar. Hotet från terrorsekten är dock inte borta. I ett kurdiskt fångläger sitter 800 personer som stridit för IS och väntar på sitt öde. USA:s president Donald Trump vill att deras hemländer tar hem dem och ställer dem inför rätta.

Alternativet att kurderna eller Syrien skulle kunna åtala och döma dem finns inte. De har varken resurser eller viljan att göra det. Många av IS-krigarna kom från Europa och Europa har ett ansvar för att hantera frågan. Den är mycket svår och komplex, men ett EU-samarbete får gärna resultera i en gemensam krigsförbrytartribunal.

SVT:s reporter Sanna Klinghofer har besökt svenskar i fånglägret. Hon ställer raka och tuffa frågor till ”Ibrahim” och ”Emma”: Ni har inte visat hänsyn till någon, varför ska vi visa hänsyn till er?

De är båda ångerfulla och vädjar om hjälp för att komma hem. De säger att de inte gjort något olagligt, men går de att lita på? Trebarnsmamman ”Emma” tror på svensk ödmjukhet, rättvisa och en andra chans.

De svenska partierna är splittrade. Moderaterna är öppna för att dra in deras svenska medborgarskap om de har ett annat. Sverigedemokraterna vill att den som haft samröre med IS ska fråntas sitt medborgarskap. Att göra dem statslösa skulle bryta mot internationell rätt och troligen öka risken för extremism och terror. Det är en farlig väg.

Hanif Bali (M) går som vanligt hårt fram: "IS-honor som nu tigger om att hämtas tillbaka borde låtas ruttna kvar där". Ingen tanke på barnen som är helt oskyldiga och antagligen svårt traumatiserade. De bör kunna hämtas till sitt hemland på ett säkert sätt.

Förr eller senare och med eller utan regeringens hjälp kan ”Ibrahim” och ”Emma” vara tillbaka i Sverige. Det hade varit bra om regeringen inte hade varit så långsam med lagstiftningen. Då hade både deras utresa och deras samröre med IS bedömts som kriminella gärningar.

Nu får de granskas av myndigheterna när de återvänt. Hittills har ingen av de 150 som redan återvänt från IS åtalats för misstänkta brott. Det är ett dåligt facit.

Kommunernas kontroll av återvändarna har uppvisat stora brister och det är oroväckande. Kommunerna behöver bättre beredskap för att stötta och se till att de ”avprogrammeras” och väljer bort extremism och terror. Det finns även ett annat problem. Hur ska relationen mellan IS-återvändarna och de som flydde hit från deras terrorvälde hanteras?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.