Tvåhundratrettio

Krönikor
PUBLICERAD:
Dwight Stones blev först i historien att hoppa 2.30.
Foto: AP
Det har tydligen lyckats slumpa sig så att det i skrivande stund är exakt på dagen tjugotvå år sedan jag klarade 2.30 för första gången och det du just nu läser är min tvåhundratrettionde krönika i denna tidning. Alltså blir det fokus på två-och-trettio idag.

Det finns en och annan där ute som tycker att det är ofantligt fånigt att föra statistik över, till exempel, hur många gånger någon har hoppat 2.30 eller högre. Men eftersom det samtidigt ses som helt normalt att räkna vem som gjort flest landskamper eller mål i valfri stor lagidrott, sprungit flest yards, fått flest hörnor, slagit flest passningar eller sprungit längst på en fotbollsplan så känner jag att jag ändå är på rätt säker mark här.

Behövs det fler bevis på mitt högst normala sifferintresse?

Här om veckan slogs det upp rätt stort i media att Rasmus Dahlin blev blott den tredje backen i NHL:s historia som lyckats göra två poäng i minst sex matcher innan sin nittonårsdag.

Att räkna 2.30-tävlingar ter sig således inte längre det minsta märkligt i jämförelse.

Historiens förste 2.30-hoppare heter Dwight Stones. Det skedde på samma arena där han ett år tidigare tagit OS-brons. Nämligen i München och året var således 1973. I nuläget är det så många som 335 hoppare som minst en gång i sitt liv har klarat den barriär som 2.30 ändå är.

För hur man än vrider och vänder på det så är 2.30 fortfarande att betrakta som ett världsresultat. Den här säsongen har till exempel bara åtta man klarat höjden, förra året gav 2.29 brons vid VM inomhus och året innan det blev man trea på samma höjd vid VM ute.

Av de ovanstående 335 är sex svenskar. Och eftersom frågesport alltid är trevligt kan du nu fundera en stund på vilka dessa sex är. Eller ja, en kan du få gratis redan nu när jag berättar att jag blev den tredje svensken och etthundrasextioandra hopparen i världen att klara 2.30. Något som alltså skedde för ganska precis tjugotvå år sedan.

Trots att det känns som igår. Möjligen i förrgår.

Yngst och äldst, undrar du förstås också över? Javier Sotomayor, med ganska precis 16 år och 7 månader, är yngst hittills medan hans totala motsats är 38 år och 4,5 månader gamle Dragutin Topic. Nämnde Topic, som tävlat för allt mellan Jugoslavien och Serbien i sin karriär, är föga överraskande också den som har längst spann mellan första och sista gången: 19 år och 1 månad.

Flest tävlingar över drömgränsen har, förstås, Sotomayor med sina 231 stycken och vem som är tvåa på den listan med 132 tävlingar förbjuder mig min ödmjukhet att berätta. Intressant att notera för den som verkligen vill grotta ner sig i statistikens underbara värld är att det faktiskt finns inte mindre än tre fäder-söner (där alla fäderna tävlade för Sovjet och sönerna för tre olika före detta Sovjetrepubliker), ett tvillingpar och ytterligare ett brödrapar i samlingen av 2.30-hoppare genom tiderna.

Så var det ju de där sex svenskarna också. Har du lyckats tänka ut vilka de övriga fem är?

Några är lätta, men jag skulle misstänka att två kan klassas som riktigt svåra. Inte tjuvtitta nu, du får en sista chans att tänka, sen kommer svaret om tre… två… ett…

I kronologisk ordning som sig bör: Patrik Sjöberg, Thomas Eriksson, Stefan Holm, Staffan Strand, Linus Thörnblad och Fabian Delryd.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.