Rövarfesten tar aldrig slut

Ledare
PUBLICERAD:
Swedbank anklagas för att ha tvättat svarta pengar vita i Baltikum under nästan tio år.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Nu är det Swedbanks tur att pekas ut för att ha medverkat till penningtvätt i stor skala. SVT:s Uppdrag granskning avslöjar att det finns många tecken på att banken hjälpt till att tvätta minst 40 svarta miljarder kronor vita i Baltikum under nästan tio år.

Avslöjandet kommer i svallvågorna efter att en advokatutredning i höstas visade att Danske Banks filial i Baltikum ägnat sig åt penningtvätt i gigantisk skala. Bankens vd och ordförande fick avgå, och kontoret stängdes. Banken förnekar brott, men medger bristande kontroll.

SVT har granskat ett 1000-tal kunder hos Swedbank i Baltikum med kopplingar till Danske Bank. De har hittat bolagskonton med brevlådeföretag, falska årsredovisningar, osynlig verksamhet eller dolda ägare.

Det är tydliga varningssignaler på att här pågår penningtvätt, alltså ett sätt för människor att sopa igen spåren från pengar som kommer från brottslig verksamhet eller som ska undanhållas från skatt.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen förnekade inblandning i Danske Bank-härvan och vill inte låta sig intervjuas nu. Bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau säger till SVT att de känner sig trygga med sitt agerande.

Det är så det brukar låta när banker anklagas för skumraskaffärer. Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency Internationals svenska del, kallar det som hänt en massiv skandal:

– Man låter banken bli en del i ett stort system av ekonomisk brottslighet, man låter sina bankkontor missbrukas till att bli tvättomater.

Sist var det Nordea som ertappades efter Panamaläckan, SEB har också varit i blåsväder. De svenska storbankerna gjorde tillsammans en vinst på 93,3 miljarder kronor i fjol efter skatt.

De borde därför ha råd att ha bättre koll på vilka kunder de har och se till att de inte göder kriminella och underlättar skatteflykt. Att de inte gör det är upprörande och borde få kunderna att byta bank. Aktien störtdök omgående på börsen, förtroendet rasar.

Avslöjandet förvånar inte. Skandalerna avlöser varandra och finansmyndigheterna står ofta handfallna inför fifflarna och tjuveriet. Penningtvättarna använder de bästa revisorerna och juristerna för att undkomma upptäckt och ligger ofta steget före.

EU:s brottsbekämpande organ Europol kom i en rapport fram till myndigheterna bara lyckas beslagta en ynka procent av de ”smutsiga” pengarna som slussas genom bankerna.

Hur mycket pengar som osynliggörs när makteliten och de kriminella kartellerna använder bankerna som tvättinrättning är oklart, men det handlar om tusentals miljarder kronor varje år. Pengar som om de hade beskattats kunde ha använts till skolor, sjukvård och andra gemensamma nyttigheter. Fifflet undergräver välfärden och demokratin.

De svarta pengarna bryr sig inte om gränser. Det rör sig obehindrat över världen och landar där det är mest lönsamt, till exempel på Jungfruöarna, Jersey eller slussas via en svensk storbank i Baltikum.

Det kan bara stoppas genom globalt samarbete, men nationella politiker står vilsna. Det är lättare att jaga bidragsfuskare på lokal nivå än att fånga de riktigt fula fiskarna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.