Hoppa till huvudinnehållet

God man polisanmäls

Publicerad:
Selma Yohannes gode man har polisanmälts för trolöshet mot huvudman.
Selma Yohannes gode man har polisanmälts för trolöshet mot huvudman. Foto: Peter Bäcker

16-årige Selma Yohannes gode man har polisanmälts.

– Det är vår bedömning att hon har gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman, och det är grunden för vår polisanmälan, säger advokat Emilie Hillert.

Enligt advokaten gäller anmälan trolöshet mot huvudman, sedan det i Aftonbladet tidigare i veckan framkommit att den gode mannen ska ha skickat mejl till Migrationsverket där hon bland annat skrev att Selma kommit till Sverige ”för att få PUT och sedan skulle mamma söka på anhöriginvandring”.

Enligt advokatbyrån finns det också uppgifter om att den gode mannen ska ha förhindrat Selma från att ta del av handlingarna i sitt eget ärende.

– Efter att vi har granskat handlingarna i Selmas ärende så framgår det med all tydlighet att hon motarbetats av sin gode man, och att den gode mannen har brustit i utförande av sitt uppdrag. Det är såpass allvarligt att vi valt att göra en polisanmälan. Och det behöver bli tydligt hur Selma har behandlats i Sverige och vilka missförhållanden som rått. Vi menar att det här har bidragit till det som sedan händer, när Selma skickas till Italien, säger Emelie Hillert.

Det är vår förhoppning att när allt har kommit upp till ytan att Sverige tar sitt ansvar och låter Selma kommer hem igen

Enligt Emelie Hillert är det tydligt när man läser handlingarna att det handlar om ett medvetet agerande från den gode mannens sida att baktala Selma och att när Selma försöker få ut handlingarna stoppas det av den gode mannen.

– Jag kan inte se något annat syfte än att den gode mannen försöker skydda sig själv. Hon har agerat helt i egenintresse och inte för Selmas bästa, säger Emelie Hillert.

– Det är vår förhoppning att när allt har kommit upp till ytan att Sverige tar sitt ansvar och låter Selma komma hem igen. Det är en komplicerad juridisk fråga, men det är klart att om Sverige vill så går det att lösa.

Emelie Hillert säger att Selma känner lättnad över att saker nu kommer upp till ytan.

– Jag tror hon tycker det är skönt att det finns bevis på hur illa det har varit. Men hon mår fruktansvärt dåligt där hon är nu, hon vill bara hem till Sverige,

Alla handlingar som Migrationsverket har skrivit ut har jag lämnat till Selma

VF har varit i kontakt med den gode mannen som förnekar att hon skulle ha undanhållit några handlingar för Selma.

– Den 14 juni så hämtade jag handlingarna från Migrationsverket och den 15 juni lämnade jag dem på boendet där Selma hade sin adress. Jag har varit i kontakt med en anställd som kan intyga att hon överlämnade handlingarna till Selma. Alla handlingar som Migrationsverket har skrivit ut har jag lämnat till Selma, säger den gode mannen.

Angående att hon uttryckt till Migrationsverket att Selma vill få permanent uppehållstillstånd och sedan få hit sin mamma säger den gode mannen:

– Det som jag skulle tro att jag har sagt är att hon möjligen kommit till Sverige för att få hit sin mamma. Och det grundar sig i att ensamkommande barn kommer till Sverige för att få hit sin familj, så är det. Det var inget personligt mot Selma.

Så du har inte motarbetat Selma?

– Nej, det har jag inte.

Emelie Hillert säger att det är möjligt att Selma fått ta del av vissa handlingar i juni, men att hon inte har fått se allt.

– Vi vet att Selma inte har fått en kopia på alla papper som finns i hennes dossier hos Migrationsverket. Och även om Selma fått handlingar i juni så ursäktar det inte den gode mannens agerande i april och maj, då hon ifrågasatte att handlingarna skulle lämnas ut.

Artikeltaggar

MigrationsverketNyheterSelma YohannesSelma-ärendet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.