Ett nytt treårsavtal är målsättningen för Svenska rallyt – men det kan lika gärna bara bli ett kontrakt på ett år.
Samtidigt jobbas det hårt för att flytta VM-tävlingen tillbaka till vecka 6.
VM-festen tog slut i söndags men för rallyorganisationen är det fortfarande många arbetstimmar kvar innan bokslut kan göras för årets tävling.
De tidiga siffrorna pekar mot att åskådarantalet har legat i paritet med de senaste åren.
– Vi har bara gått grova siffror än så länge men alla signaler tyder på att det har varit ungefär samma nivåer som tidigare, säger Glenn Olsson som också gläds åt höga tittarsiffror i SVT, totalt drygt 1,7 miljoner tittare för de traditionella tv-sändningarna.
– Fantastiskt bra siffror i konkurrens med bland annat alpina-VM. Det har vi stor nytta av när vi söker vidare partners.
Dyrare avtal
Cirka 20 procent av rallyts omsättning baseras på publikintäkter. Hur det ekonomiska utfallet blir totalt sett återstår att se.
– Det är saker som har kostat pengar här och där och vi fick göra en del extra grejer för att få allt att fungera. Men allt pekar på att det ekonomiska utfallet blir enligt plan.
Det är nödvändigt.
För hur man än vrider och vänder på det kommer ett nytt VM-kontrakt att bli dyrare.
Osäker framtid – men toppchefen "lovar" nya VM-rallynGlenn Olsson berättade redan i samband med rallyavslutningen att kontraktsdiskussionerna har kommit en bit på väg men att det är den ekonomiska biten är avgörande för om man ska komma överens med rättighetsinnehavaren WRC Promoter.
I år betalade Svenska rallyt nio miljoner kronor till promotorn och Internationella bilsportförbundet.
– Vi har en ökning på en miljon kronor per år de senaste tre åren. Det har varit tufft för oss eftersom allt kostar mer pengar för varje år som går.
Glenn Olsson vill inte att kostnaderna ska öka på samma sätt i framtiden och det är därför förhandlingarna fortsätter kring ett nytt avtal.
Vill välja samarbetspartners
En annan viktig fråga handlar om att Svenska rallyt vill ha mer frihet kring att välja samarbetspartners.
– Det har blivit snävare och snävare för oss eftersom promotorn har egna partners på vissa områden. Vi kan inte arbeta med andra däck- och klockmärken än de själva gör exempelvis. Fortsätter det så här kommer det vara en resa som till slut når vägs ände.
Inom kort kommer Glenn Olsson att föra nya samtal med WRC Promoters vd Oliver Ciesla.
– Vi har en lista med en del frågetecken som vi försöker reda ut. Bland annat det kring vilka branscher vi kan jobba mot och vi behöver även pengamässigt närma oss en nivå på avtalet där vi ändå har en rimlig chans att få någon slags överlevnad. Jag förstår att de vill pressa ut så mycket som möjligt av oss och de har satsat stort på VM. Men det finns en gräns för oss.
Glenn Olsson hoppas få till ett avtal enligt den förra modellen med en stege där priset höjs för varje år i stället för att få hela höjningen på ett bräde.
För samtidigt som kostnaden för avtalet ökar måste det även investeras pengar. Speciellt som rallyt vill förnya kringarrangemang och bansträckning.
Vad händer om ni inte kommer överens om ett treårskontrakt. Det finns ju ingen annan vintertävling redo att ta över?
– Då blir det antagligen ett ettårsavtal. Det är det troligaste alternativet.
Vill ha vecka 6
En annan het fråga som diskuteras är även att tidigarelägga rallyt en vecka, tillbaka till vecka 6. De senaste två åren har tävlingen körts vecka 7 vilket har inneburit en krock med sportlovet i Göteborg. Det försvårar boendesituationen avsevärt.
– Vi vill ha det i vårt avtal, att vi ska köra vecka 6. Men det är väldigt svårt eftersom ingen VM-arrangör har garanti för en specifik vecka. Huvudargumentet för vecka 7 är att det måste gå viss tid mellan Monte Carlo-rallyt och vår tävling och att den tävlingen ligger där den ligger för att inte krocka med Dakarrallyt.
– Vi tycker dock att Monte borde rätta sig efter oss och Dakar rätta sig efter Monte. Det är många som skulle vinna på att vi har vår tävling vecka 6 och dessutom säger statistiken att det i långa loppet är lite mer stabilt väder vecka 6 än vecka 7.
Oavsett vad som sker kommer Torsby att vara basen även i framtiden så länge rallyt är kvar i Värmland.
– Det finns inga alternativ och sedan får man börja bygga bana därifrån.
Räkna med en del nyheter i rallyt 2020.
– Vi kommer att få tänka till en del och hitta nya variationer. Det är lätt att hamna i gamla mönster, speciellt eftersom vi har ett fantastiskt bra upplägg nu. Men vi kommer att försöka leta nya idéer.
Är det säkert att Norge blir kvar?
– Det finns en uppsida med det och vi är enda landet i VM som kör i två länder, det har ett värde internationellt sett. Samtidigt behöver vi förstärka ekonomin i Norge, det är en väldigt liten del som finansieras med norska pengar, säger Glenn Olsson.