• idag
  8 aug
  19°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

VF-sporten nominerat till journalistpris

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Värmlands Folkblads Johan Hedlund och Johan Ekberg har båda nominerats till Värmlands sportjournalistpris för sina dokument om Qbik och Färjestads nystartade J20-lag.
Båda grabbarna från VF-sporten, Johan Ekberg och Johan Hedlund, har nominerats till årets värmländska sportjournalistpris för sina dokument om FBK J20 och Qbik.
Foto: Håkan Strandman

Under tisdagen presenterade Värmlands journalistförening de nominerade till 2018 års journalistpriser i tre olika klasser: årets kreativa pris, det klassiska journalistpriset samt sportjournalistpriset.

Och det är i just den sistnämnda kategorin som VF knep två av de tre platserna då både Johan Hedlund och Johan Ekberg fanns med bland de nominerade. Ekberg för sin granskning av “Laget som fostrade 19 elitspelare” och Hedlund för sitt större grepp om “Qbiks uppgång och fall”.

Den klassiska sportfrågan – hur känns det?

– Bra fråga! säger Johan Ekberg.

Nominerad för fjärde året i rad?

– Det är jättekul givetvis. Speciellt då det var ett jobb som jag lade ned väldigt många timmar på och mycket energi. Det var ett väldigt roligt jobb då det var en idé som jag visste att det här kommer nog att vara en bra story. När jag började gräva i den så märkte jag att den var ännu bättre sett till hur extremt många från det laget som lyckats. Det var även roligt att hitta de här spåren på de som inte “lyckades”. Någon var toppadvokat exempelvis.

Ekberg berättar att idén alltid har funnits där då han bevakade juniorlaget när det grundades och fanns även med under uttagningarna.

“ Nästan gladare över att Hedlund blev nominerad” – Johan Ekberg

– Sedan dess har det varit en liten stående grej som jag har diskuterat med vänner och andra journalister. “Herregud, det där laget– vad många det var som lyckades”. Så då bestämde jag mig att en gång för alla sätta mig ned och verkligen slå fast hur många det var och hur det gått för alla.

– Men jag är nästan gladare över att Hedlund blev nominerad för det borde han ha blivit för länge sedan.

För Johan Hedlund är nämligen nomineringen hans första, trots närmare tjugo år i branschen.

– Superkul! Det är väldigt hedrande att få vara med i en sådan eminent skara. Jag vet att det görs väldigt mycket bra sportjournalistik i Värmland, så det är roligt att man kan vara med och sticka ut lite extra då.

Hur fick du idén?

– Qbik hade tusentals åskådare och spelade allsvensk fotboll för bara några år sedan, men sedan gick det fort. Jag tänkte berätta storyn från det att de marscherade upp till allsvenskan och sedan hur åren var där och åren som följt efter. Det har stormat rätt rejält kring föreningen.

Han tog lite hjälp av fotbollsoraklet Svante Bernhard för att få faktauppgifter på bland annat serietillhörighet och liknande innan otaliga timmar spenderades i VF:s eget källararkiv.

– Lägg där till många, många samtal till tränare, spelare, ordförande... Jag kände att jag hade kunnat prata med ytterligare lika många till för att få ännu mer. Det krävdes nog 20 sidor för att kunna berätta allting, men jag kokade ned det rätt bra ändå. Martin (Olsson) gjorde en fin grafik och det blev en bra helhetsgrej tror jag.

“Får frågor fortfarande om att VF-sporten inte finns längre” – Johan Hedlund

Att det är just två från VF som finns bland de tre nominerade anser de är en viktig signal till den breda allmänheten.

– Jag tycker att man ofta får frågor, fortfarande, om att VF-sporten inte finns längre. Men jag tycker det här bevisar att vi gör det i allra högsta grad. Vi lever och frodas, säger Hedlund och fortsätter:

– Det är däremot svårt att få tiden att räcka till till sådana här jobb. Vi är bara två numera, från att ha varit knappt sex stycken för ett par år sedan. Det blir väldigt pressat men vi gör så gott vi kan.

Han får medhåll från Johan Ekberg:

– VF-sporten har alltid haft ett gott rykte om sig och vi gör allt vi kan för att hedra och föra den traditionen vidare.

Kommentarer som även chefredaktören Morgan Schmidt instämmer i när han lyfter fram insatserna.

– För sporten känns det väldigt roligt, de är bara två stycken och båda är nominerade. De gör, förutom den vanliga nyhetsbevakningen, ett större grepp kring det som är spännande, intressant och som ger ny kunskap. Det är askul för sporten och för hela VF, säger Morgan Schmidt som även han är nominerad, fast i klassen “det kreativa priset” tillsammans med nyhetschefen Martin Olsson. Tillsammans tog de upp Karlstads arkitekturs fram- och baksidor med en omfattande grafik och tillhörande text.

– Det är sådant vi pratar mycket om på redaktionen, att göra saker som sticker ut och ger mervärde. Det var det jag och Martin gjorde, att ta en fråga, gå lite längre och verkligen gå in i ett ämne. I det här fallet blev det både med grafik och text. Alla har synpunkter på nya hus som byggs. Vi ville ta den frågan på allvar och se, vad finns det för förutsättningar och hur ser husen egentligen ut som ritats de sista tio åren? avslutar han.

Samtliga nomineringar till journalistpriserna i Värmland

Kreativa priset

“Ötzis sista måltid” – P4 Värmlands Ola Finell och Matias Holm bröt på ett innovativt sätt igenom i sommartorkan när man tillsammans med kocken Barbro Fernström lagade “ismannen” Ötzis sista måltid.

“Så ska Karlstads arkitektur lyftas” – Värmlands Folkblads Martin Olsson och Morgan Schmidt berättade i flera delar om fram- och baksidorna med Karlstads arkitektur. En genomgående gedigen grafik berättade om byggnader som sticker ut.

“Förstagångsväljaren roastar…” – P4 Värmlands Mari Stenström står nominerad för serien där en förstagångsväljare “roastade” de värmländska politikerna inför valet. Ett nytt grepp på valbevakningen som också siktade mot nya, unga väljare.

Sportjournalistpriset

“Laget som fostrade 19 elitspelare” – Värmlands Folkblads Johan Ekberg kartlade och berättade historien om när Färjestad ånyo startade ett J20-lag för herrarna – och vilken utdelning det gav i förlängningen.

Serien “Makthavarna” – om värmländska makthavare inom idrotten. Nya Wermlands-Tidningens Per Mårtensson står nominerad för att i flera delar berättat om de värmlänningar som styr olika nivåer av olika idrotter.

Dokumentet “Qbiks uppgång och fall” – Värmlands Folkblads Johan Hedlund berättade om hur Karlstadslaget Qbik tog sig till Damallsvenskan – bara för att några år senare ha åkt ur division 1-serien.

Journalistpriset

“Om de dödar mig har jag i alla fall haft ett bra liv” – reportaget om den flicka som giftes bort, ett rättsfall som uppmärksammats långt utanför de värmländska gränserna. Nominerade är SVT Nyheter Värmlands Jenny Eriksson och Camilla Gustafsson.

“Sätterstrands förskola och fuktskadorna” – NWT:s reportrar Per Mojanis och Daniel Larsson lyfte i tre delar upp problematiken med den fuktskadade förskolan på Sätterstrand, och hur den kan läggas till last för sjukdomar som drabbat de anställda.

Granskningsserien ”Diagnosen stänger dörrar” – P4 Värmlands reportrar Hedvig Nilsson, Magnus Hermansson och Louise Uhlin är nominerade för sin granskning om hur myndigheter som Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten på lösa grunder sållar bort och personer med neuropsykiatriska diagnoser.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.