Hoppa till huvudinnehållet

Datasäkerhetsexperten: “En stor skandal“

Publicerad:
Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap på Karlstads universitet, tycker att det är skandal att känsliga uppgifter har läckts.
Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap på Karlstads universitet, tycker att det är skandal att känsliga uppgifter har läckts. Foto: Håkan Strandman

– Det här är en stor skandal, säger Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap på Karlstads universitet, som menar att Sveriges myndigheter än en gång brister i sin hantering av känsliga uppgifter.

Det var i måndags som det uppdagades att 2,7 miljoner telefonsamtal till 1177 Vårdguiden legat på en oskyddad server och att Värmland är ett av de drabbade länen. Det hela har nu anmälts till Datainspektionen, men det kommer ta lång tid innan vi vet hur många värmlänningar som drabbats.

Regionen efterlyser säkrare datasystem

Att det rör sig om ett allvarligt integritetshaveri är det ingen fråga om och nu riktar Simone Fischer Hübner, professor i datavetenskap på Karlstads universitet, skarp kritik mot hanteringen av personuppgifter.

– Har man ingen kontroll alls? För mig är det helt otroligt hur man kan lägga ut medicinska personuppgifter på det här sättet och dessutom utanför Europa.

Samtalen som läckt har gått till Medicall, som är underleverantör till vårdentreprenören Medhelp. Enligt Region Värmland har samtalen främst skett nattetid till Medicall i Thailand.

– Det är otroligt hur man kan lagra känsliga uppgifter på detta sätt. Vad jag förstår har ingen kryptering gjorts, säger Simone Fischer Hübner och menar att det inte är första gången som Sveriges myndigheter uppvisar allvarliga brister i sitt sätt att hantera känsliga uppgifter.

Hon refererar bland annat till IT-skandalen på Transportstyrelsen för två år sedan.

– Då slog det mot staten, den här gången mot individen. Jag frågar mig om det kommer tas på lika mycket allvar nu när det gäller individen.

Efter att GDPR, Europas nya dataskyddsförordning, trädde i kraft hade Simone Fischer Hübner hoppats på en säkrare lagring av känsliga uppgifter. Hon menar att de läckta samtalen från 1177 Vårdguiden strider mot GDPR.

– Jag hade hoppats att man nu äntligen tar lagring av känsliga uppgifter på större allvar. Men vi ser ju nu att de inte krypterat uppgifterna. De måste bli bättre på att ställa krav i upphandlingar, säger Simone Fischer Hübner.

“Ingen fungerande plattform”

Marina Tuutma är ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen i Läkarförbundet och verksam i Karlstad. Även hon är mycket förvånad över att personuppgifterna inte varit nog säkert lagrade.

– Vi har inte en fungerande e-hälsoplattform och det som skett gör ju att man missbrukar patienternas förtroende. Jag tycker att SKL tillsammans med myndigheterna bör se över säkerheten, säger Marina Tuutma.

Hon säger vidare att det finns andra länder som har bättre lösningar och att Sverige måste se över sin kunskap när det gäller digitalisering och lagring av personuppgifter. Att Region Värmland senare i höst planerar att ta över sjukvårdsrådgivningen i egen regi, tycker hon som positivt.

– Då kommer vi närmare individen. Som allmänläkare ser jag till det lokala och tror det blir bättre om vi även sköter sjukvårdsrådgivningen. Det som hänt nu är oroväckande.

Artikeltaggar

NyheterRegion Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.