Hoppa till huvudinnehållet

Danskt tegel bakom arkitekturpriset 2018

Publicerad:

Snygga gavlar, kvalitetstegel och ett samspel med bebyggelsen –när Karlstads kommuns arkitekturpris för 2018 utses är det det lilla i det stora som avgör.

Med det vinnande teglet Red shade i bakgrunden tar byggherren Tomas Rhös och ordförande i BRF Docklands Lotta Hallström emot arkitekturpriset tillsammans med arkitekterna Rémi Mazzenga och Anki Haasma.
Med det vinnande teglet Red shade i bakgrunden tar byggherren Tomas Rhös och ordförande i BRF Docklands Lotta Hallström emot arkitekturpriset tillsammans med arkitekterna Rémi Mazzenga och Anki Haasma. Foto: Erika Lindström

– Vi hade många nominerade att välja på den här gången, ett angenämt problem, som kokades ner till två kandidater, säger Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det är kvaliteten i byggandet som bedöms och flera av de nominerade uppfyller kriterierna, men det nybyggda flerfamiljshuset på Bryggudden har det lilla extra.

– Fastigheten har det bästa helhetsintrycket med snygga detaljer som passar bra med omgivningen, säger Erika Nilsson och delar därmed ut priset till arkitektfirman Tengbom, fastighetsbolaget Löfberg Fastighet och bostadsrättsföreningen Docklands.

Ett resultat som arkitekten Rémi Mazzenga strävat mot.

– Utmaningen har varit den höga ambitionen och att hitta rätt uttryck till rätt pris. Jag tänker alltid långsiktigt, det vore synd att lägga så mycket energi på någonting om man inte tog hänsyn till att det ska vara bestående.

Han framhåller teglet som en viktig nyckel till resultatet.

– Vi har lagt mycket energi på att hitta det här danska teglet Red shade, säger han och pekar på fasaden som han i övrigt hämtat inspiration till från London och Oslo.

Han delar inställning med Tomas Rhöse, vd och byggherre på Löfberg Fastighet.

– Teglet är en kvalitetshöjning. Fastigheten ska stå i många år och vi har tagit hänsyn till omgivning och dess historia, säger han och syftar på den industriverksamhet som bedrivits och som man bland annat återspeglat i fastighetens entré.

En gemensam vision som varit framgångsrik.

– Vi vann förra årets pris också för byggnaden intill, säger Rémi Mazzenga om utmärkelsen som betyder mycket.

– Det visar att vi har duktiga medarbetare och lockar fler att söka sig till oss.

Artikeltaggar

ArkitekturBrygguddenKarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.