• idag
  30 maj
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kryp inte för diktaturen

Ledare
PUBLICERAD:
Fängslade svenske förläggaren Gui Minhai måste friges.
Foto: Anders Wiklund/TT
Turerna kring mötet på Hotel Sheraton för att få den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai fri blir allt märkligare. Det är bra att Säpo utreder om svenska Kinaambassadörens agerande är brottsligt.

Vittnesmålet från Gui Minhais dotter Angela Gui var tillräckligt besvärande. I SVT:s Agenda berättar hon om hur hon pressades att hålla tyst för att underlätta faderns frigivning. Svenska Kinaambassadören Anna Lindstedt uppges ha varit beredd att offentligt uttrycka ånger över ett satiriskt inslag i humorprogrammet Svenska Nyheter på SVT för att få Kina att släppa Gui Minhai.

Kinakännaren Cecilia Lindqvist var också inbjuden till det hemliga mötet med svenska ambassadören, Angela Gui och de kinesiska affärsmännen. Syftet sades vara att få med henne på ett samarbete som gällde en konsert med nyckelharpa i Kina, men när det drogs in vagnar med massor av alkohol valde hon att lämna hotellet. Lindqvist kallar försöket att köpa Angela Guis tystnad för otillständigt.

Ja, det är det minsta man kan säga. UD och utrikesminister Margot Wallström är upprörda och säger att de inte visste något om ambassadörens tvådagarsmöte. Säpo har öppnat en förundersökning om egenmäktig förhandling med främmande makt. Så snart det är möjligt bör Säpo och UD lägga alla korten på bordet.

Om det som hittills framkommit är sant kan Anna Lindstedt inte vara kvar på UD. Visst kan Sverige bedriva tyst diplomati, men det får inte vara dum. UD kan inte ha diplomater som är improviserande frifräsare.

Fallet med den svenske medborgaren Gui Minhai är en skandal, och det hade inte varit fel om Margot Wallström nämnt hans namn i utrikesdeklarationen. Minhais ”brott” är att ha gett ut satiriska böcker som häcklat det kinesiska ledarskiktet.

Han kidnappades i Thailand 2015 och i en ”bekännelsevideo” i kinesisk tv tog han på sig skulden för en påstådd trafikolycka. Efter avtjänat straff 2017 hamnade han i husarrest och kidnappades återigen för ett år sedan och fördes bort av civilklädd polis inför ögonen på två svenska diplomater.

Sverige ska inte krypa underdånigt för kommunistdiktaturen, men det är vad makthavarna i Peking vill. De tål inte kritik eller behagliga sanningar. Massakern på Himmelska fridens torg 1989 har inte hänt enligt Kinas ledare. Minoriteter i Tibet och Xinjiang förtrycks, oliktänkande fängslas eller placeras i ”omskolningsläger”.

Kinas ledning är känslig och snarstucken. Norge och norska företag hamnade i frysboxen efter att författaren och regimkritikern Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010. Först nu har relationen normaliserats efter norska ursäkter och förödmjukelser.

Med tanke på att 10 000 svenska företag gör affärer i Kina och att landet är Sveriges åttonde största exportmarknad är det inte konstigt att en ambassadör vill skapa goda relationer. Det får inte betyda att man inte benämner saker vid dess rätta namn eller reser rättmätiga krav.

Ett sådant krav är att Gui Minhai ska friges och det utan att Sverige ska be om ursäkt. Det är Kina som ska be om ursäkt för att de håller en svensk medborgare fängslad utan grund.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.