• idag
  27 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -7°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Europas oförenade stater

Ledare
PUBLICERAD:
Anti-Brexitdemonstranter protesterar utanför Westminster med nidbilder av Theresa May, Boris Johnson, Michael Gove och David Davis. Storbritannien riskerar att krascha ut ur EU utan ett avtal.
Foto: Alastair Grant
Det är inte många år sedan entusiastiska EU-ledare drömde om Europas förenta stater. En del gör det fortfarande, men den europeiska unionen knakar i fogarna.

Värst är läget i landet som ska lämna EU om en och en halv månad. Storbritanniens premiärminister Theresa May har återigen fått smisk av sina egna ledamöter i parlamentet. Hon fick inte mandat att återvända till Bryssel för att pressa fram ändringar i skilsmässoavtalet.

Tonläget mellan britterna och EU har varit hårt och stegras ytterligare. EU:s president Donald Tusk har förklarat att ”det finns en särskilt plats i helvetet för de som förespråkade Brexit utan att ens skissa på en plan för hur Brexit skulle kunna genomföras på ett säkert sätt”.

Det gav de arga brexitörerna i både Tories och Labour vatten på sin kvarn. De har länge utmålat EU som ett hot och jämfört unionen både med Sovjetunionen, Hitler, Napoleon och Frankensteins monster. De hårda tongångarna underlättar inte en lösning.

En krasch utan ett avtal 29 mars kryper allt närmare. Men det finns andra konflikter som oroar dem som vill se mer och utvecklat samarbete inom EU. Italien och Frankrike, två av de sex grundarna, har råkat i luven på varandra.

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio reste till Frankrike för ett ”vackert” möte med de gula västarna. Hans regeringskollega Lega Nordledaren Matteo Salvini hoppas att Frankrike gör sig av med sin ”hemska ledare”. Mötet och ordkriget har fått Frankrike att kalla hem sin Romambassadör, något som inte hänt sedan Mussolini styrde.

En annan konflikt följer den gamla järnridån genom kontinenten. EU-parlamentet vill straffa Ungern för att landet under Viktor Orbán bryter mot grundläggande demokratiska regler. Flera forna östländer hotas av samma straff.

Andra länder brottas med interna problem. Frankrikes president Emmanuel Macron kan inte tygla de gula västarna och gräsrötternas uppror mot den liberala högerpolitiken fortsätter.

Italien har en djup ekonomisk kris med en gigantisk statsskuld och en frikostig högerregering som inte kan spara. I Spanien väntar nyval i april efter att regeringens budget röstades ner i veckan.

EU har sett bättre dagar och valet i maj blir avgörande vilken väg unionen ska ta. Risken finns att högerpopulister och nationalister flyttar fram sina positioner och det kommer tyvärr inte att underlätta fortsatt europeiskt samarbete.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.