Hoppa till huvudinnehållet

Fjolårssegraren: "Vi kommer vara snabba igen"

Publicerad:
Thierry Neuville har siktet inställt på att äntligen knuffa ner Sébastien Ogier från tronen.
Thierry Neuville har siktet inställt på att äntligen knuffa ner Sébastien Ogier från tronen. Foto: Johan Hedlund

Han har imponerat i Svenska rallyt de senaste åren – och borde ha kommit hit med två raka segrar i bagaget.

Nu jagar Thierry Neuville en ny framgång i snön.

– Vi har alltid varit snabba i Sverige och kommer vara det igen, säger Hyundaiföraren.

Thierry Neuville, 30, har haft en hand på VM-titeln de två senaste åren men har i slutändan fått se Sébastien Ogier knipa den i alla fall.

– Det är klart att det var jobbigt att gå miste om sitt stora mål, men jag tycker vi har hela paketet för att lyckas, säger Neuville.

När Hyundai gick miste om både förar- och märkestiteln under 2018 fick det effekter. Michel Nandan fick lämna posten som stallchef och har ersatts av italienaren Andrea Adamo.

Teamets förare, med Neuville i spetsen, låg i stor utsträckning bakom förändringen.

– Jag och Nicolas (Gilsoul) och de andra ekipagen har tryckt på för förändringar. Huvudanledningen är att vi vill vara konkurrenskraftiga över hela säsongen och få in nytt blod i ledningen. Det var vad som hände nu. Jag tror att det är väldigt viktigt för teamet och den fortsatta motivationen. Vi är väldigt förväntansfulla, säger Neuville.

Motivationen på topp

När vi träffar de senaste tre årens silvermedaljör är det tydligt att motivationen är på topp inför säsongen där han hoppas på att äntligen kunna peta Ogier från tronen.

Men samtidigt vet inte Neuville hur mycket mer han kan göra.

– Det var en väldigt bra säsong ifjol, väldigt jämn med bara små misstag. Vi kom nästan alltid i mål med hyfsade poäng, även i rallyn där bilen inte var tillräckligt bra. Jag kommer att ha samma mål i år men förhoppningsvis kan det gå lite mer i vår riktning i tävlingar där vi inte har varit starka, som i Finland. Där har vi saknat tempo genom alla år.

Att Hyundai har plockat in Sébastien Loeb för att köra sex deltävlingar ger det koreanska stallet rejäl slagstyrka i märkesmästerskapet.

– Förra säsongen var tuff för mina stallkamrater. Tillsammans borde vi ha vunnit märkes-VM, men de hade inte någon problemfri säsong. De kommer att vara starkare i år, det kan inte bli sämre. Men Sébastien i teamet ger det ännu större chans.

Neuville ser även möjligheten att använda taktik i större utsträckning, bland annat för att hjälpa fram honom.

– Vi såg att M-Sport började använda strategi redan i Sverige förra året och fortsatte så resten av säsongen. Vi var lite för snälla. Som när Ogier tappade bort sitt tidskort på Korsika. Han skulle ha uteslutits för det men vi var snälla och lät det vara, där kanske vi förlorade titeln.

– Vi lärde oss mycket om vad vi ska göra och vi kan få större möjligheter till det nu med Loeb i teamet. Han kommer att ha en fördelaktig startposition i de flesta tävlingarna, skulle jag ligga bakom honom i slutet kan jag eventuellt få dra fördelar av det, säger Neuville som i så fall räknar med att bli framsläppt till en bättre position.

Förra året fick Thierry Neuville revansch efter kraschen 2017 och vann för första gången i Svenska rallyt.
Förra året fick Thierry Neuville revansch efter kraschen 2017 och vann för första gången i Svenska rallyt. Foto: Håkan Strandman

I Sverige förra året drog Ogier på sig tidsstraff så han skulle få ett bättre utgångsläge på den avslutande sträckan och kunde säkra fyra poäng där. Dessutom fick stallkamraten Elfyn Evans också dra på sig transportprickar så att Ogier skulle få tillbaka sin tiondeplats.

Och på tal om Svenska rallyt.

För Thierry Neuville är det en av de absoluta favorittävlingarna i mästerskapet och förra året fick han äntligen kliva högst upp på pallen som revansch efter fadäsen 2017 då han bröt i klar ledning efter en avkörning på travbanan.

Neuville gjorde därmed Sébastien Loeb och Sébastien Ogier sällskap som de enda icke nordiska förarna att vinna rallyt.

– Målet är självklart det samma i år. Mycket hänger på hur mycket snö det är på vägen när vi kör första dagen, men vi har alltid varit snabba i Sverige och kommer vara det igen. Men att vinna där är aldrig enkelt.

Förändrar det något att komma till Sverige som regerande vinnare?

– Nej, det förändrar inget. Hade du inte påmint mig om det hade jag nog inte ens tänkt på det...

Nya stallchefen Andrea Adamo har målsättningen tydlig och klar: Hyundai ska vinna båda titlarna i år.

– Det är väldigt viktigt för oss, säger han.

Artikeltaggar

RallySébastien LoebSébastien OgierSvenska rallytThierry Neuville

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.