Hur stora klyftor tål Sverige?

Ledare
PUBLICERAD:
– Sänkt skatt och minskade klyftor är ingen enkel ekvation, säger finansminister Magdalena Andersson.
Foto: ?Thommy Tengborg/TT
En av punkterna i januariavtalet är att klyftorna ska minska de kommande åren. Det börjar riktigt illa, men stora skattesänkningar för de som redan tjänar mest. Det blir svårt för finansministern att få ihop den ekvationen.

Utvecklingen har gått åt fel håll sedan 1980-talets början. LO:s årliga rapport om maktelitens inkomster visade att det då gick drygt nio industriarbetarlöner på en vd-lön i de svenska storbolagen. Nu går det åt 59,2 arbetare för att komma upp i snittlönen för en storbolags-vd.

Ännu värre blir det om vd-lönen jämförs med vad ett vårdbiträde tjänar. Då behövs det drygt 83 löner för att nå upp till vd-snittet på 21,6 miljoner kronor om året.

Toppar lönelistan gör Lundbergsföretagens koncernchef Fredrik Lundberg med svindlande 490 miljoner kronor i årsinkomst. Rederiägaren Dan Sten Olsson ligger tvåa med 165 miljoner och H&M:s vd Karl-Johan Person hamnar på tredje plats med drygt 158 miljoner kronor.

Vinstutdelningar och kapitalinkomster dominerar och de är lägre beskattade än lön från arbete. Sverige är ett skatteparadis för den som äger mycket, med avskaffad förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt och sänkta fastighets- och bolagsskatter. Det är mer lönsamt att äga och ärva än att jobba.

De rikas ohyggligt stora inkomster provocerar i hela västvärlden. Vänstern har tvingats på defensiven av den nyliberala vågen, men den har mattats av.

Kapitalismens försvarare OECD och IMF varnar för växande klyftor, som skapar minskad tillit och mer misstro. Två tredjedelssamhället och ojämlikheten är perfekt gödning för polarisering och inskränkt högerpopulism och nationalism.

Det behövs en radikal fördelningspolitik för ökad jämlikhet, men det försvåras av fyrpartiuppgörelsen och löftet om att avskaffa värnskatten. För storbolags-vd:n betyder det en skattesänkning på 67 000 kronor som går direkt in på det redan feta bankkontot. I månaden.

Det är ungefär vad en fattigpensionär har att leva på när skatten och hyran är betald. Om året.

Tydligare kan en galen fördelningsprofil och behovet av en omfattande skattereform inte beskrivas. Det är oroväckande att Centerpartiet och Liberalerna tvingar bort värnskatten och vill fortsätta sänka skatterna och därmed minska utrymmet för investeringar i välfärden.

En grön skatteväxling som sänker skatten på arbete och höjer skatten på sådant som är skadligt för miljön och klimatet är i grunden klok, men måste hanteras så att den blir rättvis. Före detta finansministern Anders Borg (M) varnar i DN:

– Du kan inte ta bort värnskatten och finansiera det med höjd bensinskatt. Då har du skapat en explosiv politisk situation med gula västar som skulle dyka upp i Stockholms innerstad.

Han föreslår en höjd fastighetsskatt i en bred skatteuppgörelse. Erik Åsbrink, en annan före detta finansminister (S), vill se högre kapitalskatter, sänkt skatt på arbete och en höjd skattekvot. Magdalena Andersson bör lyssna på råden från Borg och Åsbrink.

Skattesystemet ska minska klyftorna och säkra framtidens välfärd. Det kommer att krävas högre och mer utjämnande skatter om det ska bli möjligt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.