• idag
  9 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kommissionsfrågan ska lyftas i Regionstyrelsen

Debatt
PUBLICERAD:
De socialdemokratiska regionråden vill återigen ta upp frågan om att inrätta en kommission för barn och ungdomars psykiska hälsa.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
I en debattartikel i Värmlands Folkblad den 7 februari skriver Bengt Starrin om behovet att inrätta en kommission för jämlik hälsa och han föreslår att Staffan Jansson läkare och (Professor emeritus) vid Karlstads universitet får uppdraget.

Redan för fyra år sedan la vi socialdemokrater fram en motion om att inrätta en Barnkommission i Värmland. Syftet med motionen var att kartlägga och komma med förslag till åtgärder för att minska den psykiska ohälsan hos barn och unga som vi redan då såg hade en accelererande utveckling. Det var också då meningen att Staffan Jansson skulle vara den som ledde arbetet.

Vår motion fick också bifall och meningen var naturligtvis att detta arbete skulle påbörjas. Vi har vid ett flertal tillfällen efterfrågat varför arbetet inte startats men har inte fått några tydliga svar. Det som nu framkommer i Starrins artikel om att tjänstemän på kommunalförbundet Region Värmland och Landstinget i Värmland motarbetat detta är fullständigt oacceptabelt, särskilt om motivet skulle vara att en kommission kunde ”uppfattas ha en politisk anknytning”.

Därför kommer vi socialdemokrater att lyfta frågan i Regionstyrelsen så att klarhet kan bringas kring detta.

En kommission för barn och ungdomars psykiska hälsa kan med fördel kombineras med uppdraget om en jämlik hälsa för hela befolkningen med målet att minska det psykiska lidandet och motverka den negativa utvecklingen av självmord.

Kring frågan om de höga självmordstalen i länet har vi socialdemokrater nyligen lagt ett initiativ om att återigen lyfta frågan tillsammans med kommunerna i Värmland. Vi vet att det finns ett stort intresse av detta så nu är det upp till bevis från den styrande borgerliga gruppen i Region Värmland att medverka till en livskvalité i världsklass.

Ulric Andersson (S) – Regionråd i opposition

Åsa Johansson (S) – Regionråd i opposition

Mats Sandström (S) – Regionråd i opposition

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.