Varsam utveckling av traditionen

Skivor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Galactic.
Foto: Melissa Stewart

Funkpunk

Galactic

Already Ready Already
(Thirty Tigers/Border)

Jag vet inte om Galactic är profeter i hemstaden New Orleans, men bandet har funnits i 20 år, dock utan att vårda sönder stadens musikaliska tradition på det sätt som jag tyckte var lätt besvärande med tv-serien Treme.

I stället verkar Galactic ha Dr Johns Right place, wrong time som musikaliskt måtto. Det är hög tid att försöka glömma orkanen Katrina; platsen är rätt, men det är inte läge att hela tiden blicka bakåt.

En jämförelse med bandets förra album, Into the deep från 2015, ger vid handen att Galactic förnyat sin musik genom att varsamt både ta bort och lägga till. De tidigare traditionellt blåstyngda bakgrunderna har reducerats till en eller annan saxofon, in kommer en del elektronik som obehindrat rör sig från nutid till dåtid i låtar som visar upp såväl stilla soulgroove som nervig punkattack.

Robert Mercurio och Ben Ellman heter bandets huvudansvariga och jag vet inte om det är självkritik som får dem att avstå från att sjunga. Istället bjuder de in olika gästvokalister som bidrar till såväl variation som förnyelse. På förra albumet sjöng exempelvis Macy Gray och Mavis Staples, men den här gången är det mindre kända namn som ges chansen, med minst lika gott slutresultat.

Mercurio och Ellman kan inte sätta någon etikett på sin musik, men säger att målsättningen är att både vidga gränserna och vårda traditionen.

När man läser om bandet känns det som att en rad omkringliggande faktorer också kan ha bidragit till det fina slutresultatet. Till exempel att Galactic har en egen studio i hemstaden vilket innebär att bandet kan turnera en hel del och samtidigt enkelt och smidigt göra inspelningar när lusten faller på. Till detta ska också läggas att bandet fått hedersuppdraget att ta hand om stadens legendariska nattklubb Tipitina’s.

Already Ready Already känns som ett passande namn på ett album som klarar av att röra sig olika riktningar. Eftersom det klockar in under halvtimmen får det mig att längta efter mer. Desto bättre då att Galactic utlovar ytterligare ett skivsläpp under 2019.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.