Svensk bluegrass på amerikansk nivå

Skivor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Wipe Away Those Years.
Foto: Rootsy

Bluegrass

The Original Five

Wipe Away Those Years
(Rootsy)

Hillbilly eller old-time music delar i mångt och mycket samma rötter som bluesen. Men om denna var de fattiga, svartas musik i den amerikanska södern, blev hillbilly eller dess mer utvecklade bluegrass de fattigas vita musik i Appalacherna med omnejd. Från bluegrassikoner som Bill Monroe, Ralph Stanley med flera hämtar svenska bluegrassgruppen The Original Five sin inspiration och utvecklar en svensk variant med inslag av tejao-inspirerade inslag, svenska folktoner, och country med till och med a capella-inslag. Kvartetten Johan Malmberg (banjo), Daniel Olsson (dobro), Jonas Svahn (gitarr) och Dan Englund (bas) är också utmärkta sångare och aktuella plattan, som inleds med medryckande, snabba introt Wipe Away Those Years visar en nivå fullt i klass med amerikanska nutida storheter.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.