• idag
  26 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

M vill införa ursprungsmärkning av kött på restaurang

Debatt
PUBLICERAD:
"För att göra medvetna och aktiva val behöver konsumenter så mycket information som möjligt - i affären men också på restaurang.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Moderaterna vill införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restaurang.

Kött från sjuka kor har nått svenska affärer och serverats på restauranger i Sverige. Ett polskt slakteri har köpt in sjuka djur som slaktats utan veterinärbesiktning och köttet har sedan exporterats till en rad europeiska länder. Det är vidrigt och det ska inte få hända.

När vi sätter våra barn i kundvagnen och veckohandlar, ska vi veta att det kött vi väljer från kyl- och frysdiskar är tryggt att äta. Djuren ska ha vuxit upp under goda förhållanden med högt djurskydd, och slakten ska ha skett enligt konstens alla regler. För att vi verkligen ska kunna vara trygga med detta, måste kontrollerna fungera.

Vi har all anledning att vara stolta över vårt svenska lantbruk och vår svenska djurhållning. Vi har mycket låg antibiotikaanvändning och högt ställda krav på djurskydd. Ofta går vi längre än andra länder, och det är bra. Men vi ska också vara medvetna om att det innebär högre kostnader och mindre marginaler för svenska lantbrukare. I stället borde det löna sig bättre att tillhandahålla högre kvalitet. Vi Moderater vill minska onödiga kostnader och minska onödigt regelkrångel för våra lantbrukare, samtidigt som vi ska fortsätta att ställa höga krav på svenska livsmedel.

För att göra medvetna och aktiva val behöver konsumenter så mycket information som möjligt - i affären men också på restaurang. Som konsument ska man alltid kunna känna sig trygg med den mat man väljer, oavsett om man handlar i butiken eller äter på restaurang. Moderaterna föreslår obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restaurang just för att göra det lättare för konsumenter att göra medvetna val.

I grund och botten handlar det dock om att fusket måste stoppas. EU:s fria marknad måste värnas och den gränsöverskridande handel är något som kommer oss alla till gagn. Därför måste vi fortsätta driva på för tuffare krav i resten av Europa och vi måste driva på för att alla medlemsstater ska sköta sina kontroller på ett effektivt sätt. Den fria rörligheten och handeln bygger på att vi kan lita även på andra länder.

Maria Malmer Stenergard (M)

Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Pål Jonson (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Marlene Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.