• idag
  20 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inrätta en kommission för jämlik hälsa

Debatt
PUBLICERAD:
"Inrätta en expertkommission för att få bukt med de stora skillnaderna i hälsa och dödlighet i Värmland", skriver Bengt Starrin.
Foto: isabell Höjman/TT
Inrätta en expertkommission för att få bukt med de stora skillnaderna i hälsa och dödlighet i Värmland och överlåt inte frågan till saktfärdiga byråkrater.

Aktuella siffror visar att livet är kort för män i Munkfors och Filipstad. I Munkfors lever män i snitt 75, 8 år och i Filipstad 76 år. Munkfors hamnar på andra plats och Filipstad på fjärde bland de kommuner i Sverige där män lever kortast.

Självmordssiffrorna är också mycket allvarliga. Enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister har Grums det högsta antalet självmord per 1000 invånare av alla Sveriges 290 kommuner.

När det gäller kartläggningen av de stora skillnaderna i dödlighet krävs naturligtvis ett systematiskt arbete. Och det gäller att ta de oroväckande siffrorna på största allvar.

Kompetens att leda en expertkommission för jämlik hälsa finns på nära håll. Mitt förslag är Staffan Janson som är läkare och professor emeritus på Karlstads universitet som redan för 4-5 år sedan fick en förfrågan om att leda en kommission för barns och ungdomars hälsa. Värmlands Folkblad skrev om saken i en ledare (6/9 2014). Idén om en kommission hade bred förankring. VF:s ledarskribent – Peter Franke – hyllade förslaget och skrev: ”en större auktoritet på området går knappast att hitta i Sverige.” Region Värmland utsågs vara huvudman för kommissionen. Men någon kommission blev det inte. Det har sagts att förslaget ”kastades i papperskorgen” av tjänstemän på Region Värmland. Om det är sant var det ansvarslöst och tragiskt. Hade arbetet kommit igång hade den alarmerande ökningen av barns och ungdomars psykiska ohälsa kunnat brytas.

Ordet kommission verkar vara ett ångestladdat ord för byråkrater. Något som jag själv har erfarit. I den av landstinget nyligen utgivna rapporten Värmlänningarnas Liv & Hälsa 2017 som jag som forskare fick i uppdrag att skriva förde jag nämligen fram förslaget om att inrätta en kommission för jämlik hälsa. Men det gick inte alls för sig. En enhetschef, utan djupare insikter om folkhälsofrågor, på Landstinget sa upprört blankt NEJ. Jag fick absolut inte föra fram förslaget om kommission. Det måste strykas i mitt avslutande kapitel i rapporten. Vilket jag motvilligt tvingades att göra. Skälet, som fördes fram muntligt och skriftligt, var att förslaget kan ”uppfattas ha en politisk anknytning” och att i rapporten får det inte finnas med några förslag på åtgärder på hur man kan förbättra folkhälsan. Det har senare visat sig att enhetschefens beslut INTE var sanktionerat av Landstingets högsta ledning. Beslutet är förstås anmärkningsvärt och frågan måste naturligtvis ställas om inte den administrative chefen överskridit sina befogenheter. Dessutom strider beslutet mot upphovsrättslagen – ett beslut som med självklarhet borde föranleda åtgärder.

Det är bara att hoppas att Region Värmlands politiska ledning visar handlingskraft och ser till att inte den här frågan också hamnar i papperskorgen. Ingen ska väl behöva dö eller bli sjuk på grund av byråkrati och senfärdighet?

Bengt Starrin

Professor emeritus

Karlstads universitet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.