Varför bebygga strandnära områden?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Håkan Strandman
Härom veckan fick vi reda på i VF att Hammarö kommun har köpt två tomter i Edsviken. Tanken är att bygga ett LSS-boende där.

Det är området, där vägen i dag går ner till Skoghalls populäraste klippbad. När det är fint väder kan det vara alldeles fullt av parkerade bilar i området. Den vägen är även en del av ett mycket omtyckt gångstråk som fortsätter med en spång utefter Vänern.

Jag tvivlar inte på att ett boende behövs. Det är bra att ett byggs. Frågan är om det är på rätt ställe. Tjänstemannautredningen tycker att det är mycket bra och lugn plats. Min uppfattning är den motsatta och att det borde ligga nära centrum för att de boende där skall få träffa andra grupper och vara en del av samhället. Att isolera funktionshindrade i "lugna" miljöer är ett gammalt synsätt. Det finns flera betydligt bättre alternativ. Ett sådant är området mellan Rölon och Edsviken vid Grytuddsvägen som ligger "lugnare" men betydligt mera centralt.

De två tilltänkta tomterna ligger i ett skogsområde mycket nära Vänern. Varför skall man nödvändigtvis bygga just där? Vi har inte många sådana områden kvar. Bygger man på sådana platser får man dem aldrig tillbaka!

Det verkar som om många politiker och tjänstemän på Hammarö är besatta av att bygga nära vatten. Är det vad Hammaröborna vill? De kanske hellre vill att de vattennära områdena förblir orörda?

Jag är orolig över vilka planer man kan ha för Lillängsområdet, Grytudden och Edsviken. Det är nog inte slut med det som redan är bestämt. Jag tycker att alla som bor i områdena, har sommarstugor, båthus, båtplats och använder området som rekreationsområde och badplats noggrant skall följa utvecklingen så att ni inte blir överraskade av något storstilat projekt. Har det inte varit sådana så att det räcker?

Lars Westling

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.