Reformister värda att stötta

Ledare
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides är grundarna av föreningen Reformisterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Reformisterna är en nybildad S-förening som vill förändra partiet inifrån i en radikal och progressiv riktning. Det kan starta en välkommen och nödvändig idédebatt om vilken väg Socialdemokraterna ska välja.

I en intervju i Agenda för drygt fem år sedan förklarade Stefan Löfven att han hade lite svårt för det där med höger och vänster. Han har länge strävat efter ett samarbete med mittenpartierna och nu har han fått till det. Januariavtalet med MP, C och L bär dock vad Löfven än säger en tydlig högerprägel. Det har väckt besvikelse och oro hos många av sossarnas gräsrötter.

De knackade dörr i valrörelsen och varnade för vad en borgerlig regering skulle betyda. Stora skattesänkningar skulle gå före investeringar i välfärden, uppluckrad arbetsrätt skulle betyda otrygga jobb och marknadshyror göra det ännu dyrare att bo.

Nu ska en S-ledd regering genomföra mycket av det partiet varnade för. Det är förståeligt att förvirringen och frustrationen finns där. Vad vill egentligen Socialdemokraterna?

Men problemen började inte med den blocköverskridande överenskommelsen utan långt tidigare. Sossarna har inte fullt ut kunna möta den nyliberala vågen som svept över Europa under 30 år.

Välfärden har satts på svältkur när den privata konsumtionen konstant har ökat. Det har lett till växande klyftor mellan rika och fattiga, mellan stad och land. Överkonsumtionen bidrar i hög grad till klimatförändringarna.

Partiet är en stor och bred kyrka med plats för många åsikter. Nu lanserar en grupp vänstersossar nybildade S-föreningen Reformisterna. Det är en proffsig lansering, förberedd sedan i somras. Reformagendan presenteras på DN Debatt.

De menar att partiledningen måste ta ansvar för regeringsöverenskommelsen med alla sina brister under de kommande åren, men samtidigt utveckla en självständig, mer visionär politik. De vill ha en radikal omläggning med klassisk S-märkt reformpolitik på sju områden med målet ökad jämlikhet.

De vill bland annat skrota överskottsmålet för staten, höja pensionen med 5 000 kronor i månaden för dem med lägst inkomster, bygga 840 000 nya bostäder till 2030 och stegvis förkorta arbetstiden till 35 timmar i veckan.

Aftonbladets politiska krönikör Lena Mellin dömer ut Reformisterna redan från start. Hon skriver att deras chanser att lyckas är ungefär lika stora som att vinna 250 miljoner på Lotto. Det har ingen gjort än.

Det är möjligt att Mellins analys håller. Det är svårt att påverka ett ganska toppstyrt parti inifrån, men Reformisterna gör rätt som ändå försöker. Att platt lägga sig sin ner och acceptera den marknadsliberala högersvängen vore att ge upp för lätt.

Den tyska sociologen Max Weber beskrev för 100 år sedan vad det innebar att vara politiker, och analysen gäller än i dag: ”Politik är att långsamt och beslutsamt borra i hårda brädor. Det kräver både lidelse och ögonmått samtidigt.”

Så borra beslutsamt på, Reformisterna. Den nödvändiga lidelsen finns där och ögonen är riktade åt vänster. Det är rätt håll för ett parti som står upp för jämlikhet och solidaritet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.