• idag
  26 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fördrivningen av palestinier

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Ariel Schalit
Onsdagen den 24 januari tog invånarna i Al-Issawiya i Jerusalem till gatorna för att protestera mot rivandet av palestinska hus i området. Politiken att fördriva palestinier genom att ödelägga deras bostäder, och göra dem hemlösa, har accelererat under nuvarande högerextrema regimen i Israel – hittills utan nämnvärda protester från omvärlden.

Enligt FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) förstördes eller beslagtogs under december månad 39 palestinska byggnader på Västbanken. Rivningarna gjorde 56 personer hemlösa och påverkade 270 andra i större eller mindre grad. Den vanligaste orsaken till rivning var frånvaro av tillstånd att uppföra eller bygga ut en byggnad – tillstånd som i praktiken är omöjliga att erhålla. I två fall revs byggnader då palestinier som utfört attentat mot israelisk militär bott där – vilket gjorde 29 personer, varav 6 barn, hemlösa. I As-Simiya utanför Hebron beslagtog armén ett par byggnader som använts som skola för 45 barn. Undervisningen sker nu i tält uppsatta av den palestinska skolmyndigheten. I nuläget lever 50 skolor på Västbanken, varav 8 i östra Jerusalem, under hotet att få hela eller delar av sina lokaler beslagtagna.

Sammanlagt dokumenterade OCHA förra året 460 fall av demolering eller beslagtagande av palestinska hus och andra strukturer – en ökning med 10 procent mot året innan. 56 av dessa var finansierade av utländskt bistånd. Bland annat har Israels armé förstört mobila latriner och olika civila försörjningsinrättningar och 2017 förstörde man solpaneler donerade av den holländska regeringen. En rad EU-projekt har genom åren bombats eller ödelagts på annat sätt av Israel – något som resulterat att högerkrafter i vårt eget land krävt ett avbrytande av biståndet till Palestina! Något ekonomiskt eller annat ansvar har hittills inte utkrävts av Israel från Sveriges eller EU:s sida.

De 20 000 invånarna i Al-Issawiya behöver mer plats att bygga ut för sina växande familjer. Men några tillstånd får de alltså inte. Däremot får illegala israeliska bosättare både tillstånd och hjälp från den israeliska staten att ta över och bygga ut ockuperade palestinska hem. Judifieringen av det ockuperade östra Jerusalem är en nyckelfråga i konflikten, och demonstrationen 24 januari var ett uttryck för ett växande och allt bättre organiserat motstånd, - genom den lokala ”Follow-up kommittén” - mot ytterligare konfiskering av palestinsk egendom.

Sedan ockupationens början 1967 har runt 14 000 palestinier berövats sina uppehållstillstånd i Jerusalem. En rad rasistiska lagar hindrar palestinier att både förvärva och behålla egendom, att gifta sig med vem de vill, att vistas var de vill och att resa vart de vill. Enligt Israels försvarsmakt har minst 250 000 palestinier, som av olika skäl lämnat Palestina för kortare eller längre tid, först hindrats att återvända och sedan berövats rätten att göra detta – då de varit ”frånvarande” alltför länge.

Det palestinska civila icke-våldsmotståndet behöver vårt stöd. Vi måste arbeta genom våra idrotts-, kultur- och andra föreningar för en bojkott av Israel tills ockupationen och förtrycket upphört. Se upp med israeliska varor i butikerna. En vara med streckkod som börjar med 729 är tillverkad i Israel. Den köper vi inte!

Gunnar Olofsson

Ordförande i Borås Palestinagrupp och medlem av Palestinagruppernas förbundsstyrelse

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.