Diktaturens lättlurade försvarare

Ledare
PUBLICERAD:
I Qatar sliter migrantarbetare under usla förhållanden för att få landet redo för fotbolls-vm 2022.
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
”Ibland ska man inte tro på allting man läser i media”, sa tidigare landslagsstjärnan Kim Källström i en intervju om Qatar och plötsligt vill man ju att idrottare, kanske kändisar i största allmänhet, borde hålla sig till att snacka sport och lämna politiskt recenserade av diktaturer åt andra.

Å andra sidan åkte Göran Persson som statsminister till Kina och pratade om de positiva aspekterna av ”politisk stabilitet”, så kanske är man orättvis…

Möjligen är den röda tråden egentligen den ständigt aktuella frågan om var vi drar gränsen för hur illa nån kan uppföra sig utan att vi ger upp om att kunna påverka dem i en mer positiv riktning och istället bara slänger ut dem från gemensamt umgänge. Såna gränsdragningar gör vi ju hela tiden i det lilla och stora.

Sverigedemokraterna bedöms av många vara helt diskvalificerade från politiska förhandlingar på grund av partiets grundläggande rasism.

Diktaturen Saudiarabien fortsätter Sverige däremot sälja vapen till med motiveringen att handel och utbyte ger oss chansen att påverka landet i rätt riktning, mot mer demokratiutveckling.

Militärdiktaturen Thailand fortsätter vara ett favoritturistmål för svenskarna som från sina strandstolar inte ser så många militärer utan tycker att de gör thailändarna en välgärning genom att spendera pengar där.

Den internationella idrotten spelar möjligen ändå i en helt egen liga när det gäller att ha överseende med nästan vad som helst om nån viftar ordentligt med sedelbuntarna.

När alltfler västländer tvekar inför att arrangera större arrangemang, slår de rikaste diktaturerna till direkt. De behöver inte övertyga sin befolkning som ändå inte har nåt att säga till om, utan ser det som världens chans att neutralisera omvärldens bild av landet. Låtsas lite så där lagom att man blivit lite mer progressiva för att få frottera sig med idrottsstjärnor.

Saudiarabien fick arrangera den italienska supercupfinalen mellan Juventus och Milan för ett par veckor sedan, trots kritik inte bara generellt om det olämpliga med arrangemang i diktaturer utan för att kvinnliga fotbollssupportrar endast tilläts köpa biljetter till arenans familjeläktare i sällskap med män eller pojkar.

Kritiken möttes med att det ”faktiskt bättre än förut”, eftersom kvinnor tidigare ju inte tilläts gå på fotboll alls. En inskränkning av kvinnors rättigheter blir en hyllning till att det i alla fall blivit lite bättre.

Den saudiske kronprinsen låter mörda en journalist på ett konsulat i Turkiet – men å andra sidan har han hävt förbudet mot att saudiska kvinnor inte får köra bil… Relativiseringen blir bisarr.

Och det är det Kim Källström gör sig skyldig till när han varnar om ”fake news”-media som svartmålar Qatar, värdlandet för fotbolls-vm om tre år.

Ännu en oljerik diktatur som mutat sig till att få arrangera en stor idrottsfest och som sedan lyckats ta livet av hittills minst 1000 arbetare under byggnationen av arenorna. Internationella fackliga samorganisationen, ITUC:s, bedömer dessutom att uppemot 4000 arbetare kan komma att dö de kommande tre åren om inga förbättringar av arbetsförhållandena görs. (Svenska Dagbladet uppmärksammade redan 2014 i ett reportage de fasansfulla arbetsförhållandena för migrantarbetarna i landet.)

Ändå väljer en tidigare svensk landslagsstjärna att göra sig till ogenomtänkt talesperson för diktaturen genom att vifta bort kritiken med att han minsann varit där (Vem betalade biljetten, Kim?)och att det inte alls såg så dåligt ut.

Visst fanns det ”förbättringsområden”, sa Källström, men menade att diktaturen ”arbetar hårt med det”.

Det är lätt att förstå den flodvåg av kritik som översköljde Källström efter det. Men han är knappast ensamt skyldig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.