Lägg Förintelsemuseet i Karlstad

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven (S) träffade förintelseöverlevaren Emerich Roth när Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delade ut 2019 års stipendium under söndagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Statsminister Stefan Löfven lovar i regeringsförklaringen att antisemitismen ska belysas och bekämpas var den än dyker upp. Det ska bland annat göras i ett nytt museum som ska bevara och föra vidare minnet av Förintelsen.

Förra helgen högtidlighölls minnesdagen för Förintelsen. I Stockholm mötte statsministern några av överlevarna, i Karlstads hedrades minnet av de som dog i ett fackeltåg. Överlevarna åldras och blir allt färre, men de kan fortfarande vittna om nazisternas folkmord och systematiska utrotning av judarna.

Förintelseförnekarna och antisemiterna är yngre och finns både bland högerextrema nynazister och bland islamister. Deras okunskap och hat måste bekämpas på alla sätt.

Dåvarande statsministern Göran Persson tog ett bra initiativ för drygt 20 år sedan med boken ”Om detta må vi berätta” som togs fram av Forum för levande historia och som spreds i skolorna. Nu tar Stefan Löfven upp den viktiga tråden och ger beskedet att Sverige nästa år ska stå värd för en ny internationell konferens och att nytt museum inrättas för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen.

Det museet kan gärna placeras i Karlstad. I Värmland finns obehagliga minnen av nazism och rasbiologi, men också ett långvarigt och aktivt arbete för att motarbeta nazism och antisemitism.

Läkaren Herman Lundborg som låg bakom Rasbiologiska institutet föddes i Väse. Nazistledaren Birger Furugård föddes i Silbodal och var verksam i Deje och Molkom. På 90-talet var den nynazistiska rörelsen stark i Värmland och även i dag står länet ut som ett fäste för den obehagliga rasismen och antisemitismen.

Motkrafterna är många och starka. ABF Värmland har i 25 års tid genomfört resor till Auschwitz för skolelever. Kyrkan ordnar regelbundet konfirmandresor till utrotningslägret i Polen.

Brottsförebyggande centrum kartlägger och motarbetar dagens nazistiska rörelse. Här finns också överlevaren Joost Lakmaker kvar i livet, fortfarande aktiv som föreläsare.

I boken "Till Herrhagen kl. 13:24" skildras hur 159 kvinnliga överlevare från koncentrationslägret Bergen-Belsen fick vård och togs om hand i skolan i Karlstad efter kriget. På den mosaiska begravningsplatsen i residensstaden ligger några av dem som undkom Förintelsen.

Det finns alltså goda skäl att placera ett Förintelsemuseum i Värmland. Allt måste inte hamna i storstäderna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.