Hoppa till huvudinnehållet

Plats på scen för ny Karlstads-app

Publicerad:
Här är gänget bakom den nya appen som utvecklats vid Karlstadsuniversitet och som kopplar drama och data till varandra. På bilden syns Amanda Fromell, Armin Mangafic, Daniel Steinvall, Lothar Fritsch, Martin Wahlberg samt Daniel Larsson.
Här är gänget bakom den nya appen som utvecklats vid Karlstadsuniversitet och som kopplar drama och data till varandra. På bilden syns Amanda Fromell, Armin Mangafic, Daniel Steinvall, Lothar Fritsch, Martin Wahlberg samt Daniel Larsson. Foto: Karlstads universitet

Ett unikt samarbete mellan en dramadoktorand i Storbritannien och datavetenskapen på Karlstads universitet har gett en ny app till mobilen.

– Idén kom både ur en rädsla och nyfikenhet, säger dramatiker Amanda Fromell.

Hon är doktorand i drama och teater vid universitetet i Birmingham i Storbritannien och hade börjat fundera på hur mycket hennes mobiltelefon höll koll på henne och vad hon gjorde.

– Jag tänkte på hur man kan förstå detta och hur det kan användas. Men när jag pratade med folk om det och nämnde ordet algoritmer så var det som att de stängde av. Det blev för komplicerat.

Amanda Fromell funderade dock vidare och började undersöka vilken akademisk hjälp hon kunde få.

– Först letade jag i Storbritannien. Men jag hittade inte riktigt rätt och eftersom jag är svensk började jag söka på svenska universitet i stället. Och då hittade jag Lothar, berättar hon.

Det vill Lothar Fritsch, docent i informationssäkerhet vid datavetenskapen på Karlstads universitet.

– Han skulle ha en kurs för sina masterstudenter där mina idéer skulle kunna undersökas och när jag träffade studenterna visade det sig att de hade egna förslag, säger Amanda Fromell.

– Jag och Amanda pratade till och från under ett halvår innan studenterna kopplades in i projektet. Jag tyckte det lät väldigt intressant redan från början eftersom det kopplar ihop kultur och datavetenskap och handlar om data och personlig integritet, säger Lothar Fritsch som själv forskar i det senare ämnet och vilken effekt informationstekniken och dess nedbrytning på nätet har på oss.

Projektet utvecklades så att Amanda Fromell skrev sex stycken poddpjäser. Dessa kopplades sedan ihop med en app som studenterna utvecklade. Pjäserna handlar om olika former av algoritmisk kontroll, exempelvis platsspårning, där appen ger förslag om hur man ska klä sig utifrån var mobilanvändaren befinner sig när denne lyssnar på pjäsen eller ser till att mobilen vibrerar i takt med hjärtljud eller blir varm vid hetsig dialog.

Poddpjäserna med den tillhörande appen kommer att presenteras för publik första gången på en teaterfestival i Dundee i Skottland 18-28 april.

– Jag tyckte att den teaterfestivalen passade bra eftersom den är inriktad på experimentellt och nyskapande drama. Nu får vi se hur detta tas emot där och eventuellt vidareutveckla lite efter det. Men sedan hoppas jag att vi får visa upp detta i Sverige också, säger Amanda Fromell.

– Studenterna ska vara med i en paneldebatt i Dundee och prata med publiken. Sedan ska vi söka pengar till fler projekt där vi vidareutvecklar det här, säger Lothar Fritsch.

Artikeltaggar

Lothar FritschNöje/KulturNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.