• idag
  25 maj
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fler obetalda räkningar till Kronofogden

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Förra året delades över 1,1 miljoner kravbrev ut i brevlådor runt om i Sverige. Det är den högsta siffran någonsin.
Foto: Kronofogden
Trots den rådande högkonjunkturen och låg arbetslöshet får Kronofogden ta hand om allt fler obetalda räkningar. Myndigheten har aldrig tidigare fått in så många krav på obetalda skulder. I Värmland ökade antalet mål från 33 171 år 2017 till 34 535 år 2018. Det visar färsk statistik från Kronofogden.

Kraven i Värmland riktades mot 11 865 olika personer, varav 5 225 kvinnor och 6 640 män. Det betyder att det var 5,2 procent av länets invånare som inte hade betalat räkningarna i tid. Detta enligt en sammanställning från Nyhetsbyrån TT. Totalt hade värmlänningarna obetalda skulder på 402 637 681 kronor 2018. Kraven riktades mot 11 865 (5,2 procent) personer, vilket ger ett snitt på omkring 34 000 kronor per person.

Förra året fick Kronofogden in omkring 1 141 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det är en ökning med 10,4 procent sedan förra året och den högsta siffran någonsin. Knappt 417 000 personer hade inte betalat sina räkningar i tid, vilket är en ökning med 7,6 procent.

Antalet ärenden ökar i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män, men tre grupper utmärker sig speciellt: unga vuxna (18–25 år), yngre medelålders (26–34 år) och pensionärer (65– år). De som klarar sig bäst är 45–54-åringarna – de står för den minsta procentuella ökningen. Precis som i halvårstatistiken 2018 står räkningar kopplade till näthandel, landsting och kommuner för en stor del av ökningen.

Dyrt inte betala i tid

Beloppen är låga till en början, i 44 procent av kraven handlar det om räkningar på under 1 000 kronor. Men när räkningen skickas till Kronofogden stiger kostnaden snabbt: 380 kronor i ombudsarvode, i de flesta fall 180 kronor i inkassokostnad samt 300 kronor i ansökningsavgift till Kronofogden. Det betyder att skulden ökar med 860 kronor för den som inte har betalat i tid.

– Vi ser att många småskulder lämnas till oss för att sedan återkallas; i många fall troligen för att skulden betalas när man får brevet från Kronofogden. En tolkning är att parterna ofta kan komma överens på frivillig väg om det finns betalningsförmåga. Att ta omvägen via oss blir väldigt dyrt för den som ska betala, säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.