Värt ett försök med A9

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
När försvaret åter rustas upp de kommande åren krävs ytterligare ett artilleriregemente. Varför inte återuppväcka nedlagda A9 i Kristinehamn?

I dag finns bara ett artilleriregemente i Boden i Norrbotten. Försvarsberedningen planerar för att starta ett till i södra Sverige. Kristinehamn borde ligga bra till och det är klokt att kommunledningen redan har startat arbetet för att försöka väcka A9 som lades ned 2004 till liv igen. Det är bra att de har draghjälp av grannkommunerna Karlstad och Karlskoga, som båda har historisk och aktuell koppling till försvaret.

Kasernerna i Kristinehamn står kvar och övningsfälten i Villingsberg och Horssjön ligger inte långt borta. I Karlskoga finns försvarsindustrin Bofors och i Karlstad huserar MSB, Försvarshögskolan och Rekryteringsmyndigheten. Det är ganska tungt vägande skäl som talar för ett regemente i Kristinehamn.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.