Internationell miljöfilmfestival i Långban

Film
PUBLICERAD:
Erik Klefbom poserar framför Svens bio i Långban där det blir svenska och internationella naturfilmer på menyn den 9-11 augusti.
I augusti blir det filmfestival i Långban.
En tredagarshändelse där Bokcirkeln Naturhjärta och Värmlands museum visar upp spel- och dokumentärfilmer med naturen i fokus.
– Det blir den första miljöfilmfestivalen i sitt slag, säger miljöjournalisten Erik Klefbom.

På temat Tillbaka till naturen genomförs alltså den här första festivalen i den gamla järnmalmshyttan och fabriksbiografen i Långban den 9-11 augusti.

På agendan står ett 20-tal filmer från Frankrike, Polen, Ryssland, Sverige och USA och den franska regissören Jacques Cluzaud inviger festivalen med sin film Les Saisons, eller Årstiderna.

– Jacques Cluzaud är en av våra största och mest uppskattade naturfilmare, som gjort det möjligt att få en inblick i djurens värld, att kunna se naturen med deras ögon, säger Erik Klefbom i ett pressmeddelande.

Deltar gör också dokumentärfilmarna Peter Gerdehag och Tor Lundberg, samt filmvetaren Marit Corneil, beteendeforskaren Hanna Mamzer och litteraturhistorikern Natalia Simenovskaja.

Och tanken är att det ska bli fler upplagor efter det här premiäråret.

– Vi valde Långban eftersom det är en plats där miljö och kulturmiljö möts på ett unikt sätt. Tanken är att ge en helhetsupplevelse med filmer, debatter, föreläsningar och poesi, och där besökarna får en chans att bekanta sig med platsen, säger Erik Klefbom, miljöjournalist och arrangörsrepresentant från Bokcirkeln Naturhjärtat.