Är du verkligen kristen?

Ledare
PUBLICERAD:
Är jag verkligen kristen? Ett fiktivt test avslöjar vilka svåra frågor Migrationsverket ställer till asylsökande konvertiter.
Foto: Gorm, Kallestad
Migrationsverket meddelar att de inte utvisar några konvertiter till Afghanistan. Det var skönt att höra, men de som inte bedöms vara kristna på riktigt kan fortfarande skickas tillbaka till det krigshärjade landet. Det är horribelt och oacceptabelt.

Migrationsverket har länge fått kritik för sin hantering av asylsökande som säger sig ha konverterat från islam till kristendom. Kritiken har vässats i ett fiktivt test konstruerat av Micael Grenholm, pastor i Uppsala Mosaik.

I ”Är jag kristen nu?” ställs frågor som använts i intervjuer med asylsökande för att avgöra om deras kristna tro är genuin. Testet är alltså inte äkta, men det är frågorna, som är hämtade från Migrationsverkets autentiska protokoll.

Hur många delar består Nya Testamentet av? Kan du berätta lite om vad som står i Matteus 10:34? Kan du sakramenten? Vad är skillnaden på den protestantiska och ortodoxa kyrkan? Det är några av frågorna som ställts i intervjuer med företrädesvis unga män som säger sig vara kristna.

Jag som ändå är konfirmerad och hyfsat allmänbildad hade inte en chans att få godkänt efter att ha gjort ”testet”. Inte ens anställda i Svenska Kyrkan klarar frågorna. Hur kan då Migrationsverket tro att en outbildad tonåring från Afghanistan ska veta vad som skiljer svenska samfund åt? Det är absurt och liknar mer ett uråldrigt katekesförhör än en seriös intervju.

Tron sitter inte i att kunna rabbla ganska oväsentliga fakta, utan den visar sig bättre i hur man är som människa. Religion bör snarare förstås som ett verb och något man gör, än ett substantiv och något man har (en tro), skriver Katarina Plank, lektor vid Karlstads universitet, i en klok sammanfattning av läget.

Högt uppsatta präster i katolska kyrkan har till exempel i teorin all tänkbar kunskap om religionen som krävs, men i praktisk handling har alldeles för många av dem ertappats som pedofiler. Sådana vidriga brott är ljusår från den kristna tron och ideologin.

En ung man från Afghanistan som knappt kan läsa har små möjligheter till teoretiska och djupa bibelstudier, men kan i praktisk handling visa att han tillhör den kristna tron genom att delta i gudstjänster och hjälpa till i språkkaféer, fixa möten eller bara bära stolar. Helt enkelt genom att vara en god medmänniska och leva efter den gyllene regeln: Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem.

Det är inte Migrationsverkets handläggare som på några timmar kan avgöra om tron är på riktigt, särskilt inte genom orimliga faktafrågor. Den bedömningen görs betydligt bättre av präster, pastorer, diakoner och församlingsassistenter som dagligen möter den asylsökande.

Deras ord borde väga betydligt tyngre när de livsavgörande besluten ska tas. Inte minst med tanke på att det är belagt med dödsstraff att avfalla från islam i Afghanistan.

För övrigt borde alla utvisningar till det vålds- och krigsdrabbade landet frysas med tanke på säkerhetsläget.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.