Glöm inte rättssäkerheten

Ledare
PUBLICERAD:
Grundläggande rättsprinciper får inte slängas bort i jakten på mördare och gängledare.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Minst 44 personer sköts till döds i fjol, de flesta i de tre storstäderna. Det handlar nästan uteslutande om unga män inblandade i uppgörelser mellan kriminella gäng.

Det är en oacceptabelt hög siffra och insatserna mot den organiserade brottsligheten behöver höjas. Det görs också, med fler polisanställda och hårdare straff. Den politiska uppslutningen bakom åtgärderna är massiv.

Men det räcker inte. Rikspolischefen Anders Thornberg säger att det krävs att hela samhället jobbar tillsammans för att bryta utvecklingen. Det behövs insatser från skolan, socialtjänsten och civilsamhället för att framför allt stoppa tillväxten underifrån. Unga tonårspojkar måste få bättre livsalternativ än att ansluta sig till gangstergängen.

I regeringsförklaringen förklarade statsminister Stefan Löfven att brottsbekämpningen måste starta "i striden mot fattigdom och segregation". Visst är det så, men det krävs konkreta åtgärder för att det ska bli verklighet. Här finns inga snabba och enkla lösningar, det krävs stora, långsiktiga och varaktiga insatser för att se till att alla får en bra skolgång och sedan möjlighet att skaffa bostad och arbete.

I kampen mot gangstergängen skruvas också retoriken upp. Alliansens justitieminister Beatrice Ask (M) ville tillsätta en utredning om kronvittnen, att kriminella som samarbetar med polisen kan få lägre straff, redan 2013. Den blev aldrig tillsatt. Det fanns ett motstånd i allianspartierna och Ask erkände då att det var ”komplicerat” och att det ”kullkastar en del viktiga principer”.

Nu är tonläget ett annat och regeringen vill utreda frågan på nytt. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det ska löna sig att samarbeta med polisen. Det råder en extrem tystnadskultur i de kriminella gängen. Den som tjallar straffas hårt och det gör det svårt för polis och åklagare att få folk att vittna.

Kronvittnen kan bli den sista pusselbiten som fäller en mördare, men det finns också risker med systemet. Går det att lita på en kriminell som skvallrar på andra för att själv få sänkt straff? Risken finns att lögner i rättssalen blir en del i kampen mellan gängen.

Den borgerliga oppositionen vill gå ännu längre. För att rättssystemet ska komma ikapp de kriminella gängen föreslår nu Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att även anonyma vittnen utreds.

Morgan Johansson är tack och lov tveksam av rättssäkerhetsskäl. Även en misstänkt mördare och gängledare har rätt till en balanserad och rättvis rättegång. Hur ska försvararen kunna korsförhöra ett vittne utan att veta vem det är? Hur högt är bevisvärdet från ett anonymt vittne?

Advokatförbundets generalsekreterare Anne Ramberg säger att kombinationen kronvittnen och anonyma vittnen är ett obalanserat system för diktaturer.

Kampen mot de kriminella gängen behöver vässas, men det vore direkt olämpligt att kasta bort grundläggande rättsprinciper för att vinna den. Det gäller att hålla huvudet kallt och omdömet klart även när det skjuts på gator och torg.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.