Hoppa till huvudinnehållet

Goop trea i Prix d'Amerique

Publicerad:
Efter en stenhård slutstrid vann Belina Josselyn, längst ut, årets Prix d'Amerique.
Efter en stenhård slutstrid vann Belina Josselyn, längst ut, årets Prix d'Amerique. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det var ytterst nära att Björn Goop och Readly Express försvarade sin titel i Prix d'Amerique.

Men trots en lysande insats fick man nöja sig med tredjeplatsen, knappt slagna av vinnande Belina Josselyn som blev det första stoet att vinna loppet sedan Moni Maker 1999.

– Det är klart att man gärna vill vinna men hästen var fantastiskt duktig, sa Goop.

Jean-Michel Bazires stall hade tre hästar till start i årets Prix d'Amerique och det blev en enorm framgång då Belina Josselyn vann, Looking Superb slutade tvåa och Davidson du Pont blev fyra.

Men det blev inte bara framskjutna placeringar för Bazires stall utan man styrde också med järnhand hur loppet blev kört.

Björn Goop tog spåret längst ut i starten med Readly Express och de kom iväg bra. Men innan Goop hann fram till ledningen hade Davidson du Pont körts dit och som stallkamrat till Belina Josselyn fanns det givetvis inte på kartan att släppa till Readly Express.

Hamnade utvändigt

Björn Goop fick därmed placera sin häst utvändigt om Davidson du Pont medan Belina Josselyn satt som trea i andraspår.

Upploppet blev mycket dramatiskt. Readly Express kopplade greppet och det såg ett tag ut som att han skulle bli den första svenska häst att vinna Prix d'Amerique två år i rad, men kort före mål fick han släppa Belina Josselyn och jätteöverraskningen Looking Superb förbi sig.

– Jag har en häst som inte är så tvärspeedig utan han har en lång speed och han gick verkligen jättebra. Med tre hästar från ett annat stall blev loppet låst och man vill inte förivra sig och heller inte köra för sakta. Det var ett svårt val och vi lyckades nästan. Readly Express tog ett felsteg in på upploppet och tappade lite fart men sedan kom han tillbaka igen. Jag vet inte om det felsteget var avgörande men nu blev vi trea och det är bra, berättade Björn Goop i ATG live.

Björn Goop var mycket nöjd med Readly Express insats.
Björn Goop var mycket nöjd med Readly Express insats. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Får toppbetyg

Tränaren Timo Nurmos var mer än nöjd med insatsen som hans häst gjorde:

– Han får toppbetyg – tio plus!

För Jean-Michel Bazire var söndagens seger den fjärde i Prix d'Amerique. Det var många som trodde att Belina Josselyn skulle vinna redan förra året men till skillnad från i år stämde det inte med positionerna för hennes del den gången.

Jean-Michel Bazire var en jagad efter loppet.
Jean-Michel Bazire var en jagad efter loppet. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

– Det var hårt i mål, men jag kände att jag var först. Det är flera års arbete som ligger bakom den här segern och hon har blivit bättre och bättre hela tiden, kommenterade Bazire.

Fina framgångar

Björn Goops stall har haft fina framgångar på Vincennes i helgen. Under lördagen blev det en andraplats för Lorina Citron i ett montélopp och en tredjeplats för Ragazzo da Sopra. Dessutom vann Goop lopp med Jerry Riordans Zahra Mil.

På söndagen blev det en tredjeplats för stallets nyförvärv Portland och Goop vann även med supertalangen Face Time Bourbon, som tränas av Sebastian Gurato.

– Den här hästen har redan det mesta och utvecklas han rätt kan han tillhöra världseliten framöver, sa Goop.

Benzon femma

På lördagskvällen kördes ett amatörlopp på Vincennes och Sverige representerades av Niclas Benzon som från ett bakspår med Brume de Lunes hamnade i femte par utvändigt. Med långsamma 17,3 de första 1 100 meterna blev det för långt fram till slut men via en bra avslutning blev det en femteplats för Benzon.

Artikeltaggar

Björn GoopParisPrix d'AmeriqueTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.