Hur vill du kommas ihåg?

Krönikor
PUBLICERAD:
2005 kom Stefan Holms bok "Stefan Holm - höjdhoppare" som skrevs tillsammans med Christian Augustsson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
För ganska många år sedan, lite drygt tretton närmare bestämt, blev en bok jag skrivit kritiserad av en recensent för att vara för snäll. Det är lite fascinerande ändå, för hur kan man egentligen vara för snäll och varför skulle det motsatta på något vis vara bättre?

En annan sak som är värd att nämna i sammanhanget är att jag och medförfattaren Christian Augustsson redan innan vi började skriva boken hade diskuterat om vilket slags bok vi egentligen ville ge ut. Det finns ju trots allt ett och annat alternativ där. Vi skulle ju kunnat skriva en bok där vi, så att säga, gjorde upp med allt och alla och hängde ut varenda människa som någonsin uttalat sig negativt om eller tvivlat på mig.

Eller så kunde vi välja att ignorera dem och istället fokusera på det som var positivt och bra.

Vi valde det senare. Av flera orsaker förstås, men en av dem var definitivt att det var en bok vi skrev och en bok finns alltid kvar. Det brukar ju sägas att det inte finns något mer inaktuellt än gårdagens nyheter och att dagens tidning används för att slå in fisk med i saluhallen imorgon.

En bok däremot, den finns alltid kvar. Något som kan vara väl värt att komma ihåg.

För naturligtvis är det så att det kan vara rätt kul att slå tillbaka och göra upp när chansen ändå ges. Varför inte passa på att ge igen för alla oförrätter liksom. Det finns många som valt och väljer det alternativet och det är förstås upp till dem. Men för egen del tycker jag att man kan ägna det där en extra tanke genom att ställa sig själv frågan:

Hur vill jag bli ihågkommen?

Jag tänker på det där ganska ofta nu för tiden när tonen hårdnar både i samhället och i sociala medier och väldigt många ger sig in i diskussioner bara för att de kan och vill bråka – om precis allt. Det tycks allt oftare viktigare att få bråka än vad det är man bråkar om. Men det är väl så att det alltid funnits människor som får energi av att skapa konflikter och att vara osams med andra och i dessa dagar verkar det märkligt nog också vara ett utmärkt sätt att göra karriär på.

Problemet för dem är väl dock att vi lever i ett elektroniskt tidevarv nu för tiden. Det går inte att slå in fisk i tidningarnas hemsidor och gårdagens nyheter tenderar att alltid finnas kvar. Liksom allt man skriver på nätet. Och förr eller senare riskerar det där att komma tillbaka och bitas där bak – ganska hårt dessutom.

Så det kanske kan vara värt att bli kritiserad för att vara för snäll då och då. Alternativet verkar trots allt vara sämre. För vem vill egentligen kommas ihåg som någon som var elak, ogin och spred bråk och hat omkring sig?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.