Fotbollsfilmen ni inte får missa

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Såg ni Bo Widerbergs 70-talsklassiker Fimpen i måndags? Om inte finns den på SVT play

Om inte finns den på SVT play. För er som inte har koll handlar den om hur sexårige bolltalangen Fimpen blir upptäckt när han lirar fotboll hemma på gården och omgående tar plats i allsvenska Hammarby och landslaget. Det är hur overkligt som helst, men för mig som var ungefär i samma ålder som Fimpen när jag såg filmen första gången väckte den drömmar om något stort.

Jag minns att tjatade till mig min första och enda matchtröja i sportaffären. Givetvis skulle det vara en Hammarbytröja, men det blev inte nummer åtta som Fimpen hade på ryggen utan en målvaktströja med en etta på ryggen. Förmodligen för att Ronnie Hellström var den stora profilen i Hammarby. Men det fattade inte jag förrän långt senare. Jag ville inte vara målvakt – utan den som gjorde alla mål.

Det var med en stor besvikelse jag sprang omkring på gårdsplanen med min målvaktströja och mina klargula fotbollsskor som var stenhårda framtill. Tur det, annars hade gjort rejält ont varje gång jag drog till bollen med en tåfjutt.

De läckra dragningarna som Fimpen lyckades med lyste konstant med sin frånvaro. De gjorde även alla fotbollsscouter från Bajen. Vi kan lugnt konstatera att jag aldrig blev upptäckt och fick lira på Söderstadion eller Råsunda. Men Fimpen är en lysande film ändå.

Nu väntar jag bara på att SVT repriserar en annan svensk sportklassiker, nämligen Höjdhoppar'n av Lars Molin. Det är en nästan lika osannolik skildring av "Pinnen" som hoppar rätt in i världseliten.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.