Värmländska par dåliga på att dela föräldraledighet

Nyheter
PUBLICERAD:
Bara ungefär vart tionde par i Värmlands län har delat lika på föräldradagarna när barnet är två år, vilket tillsammans med Jönköpings, Kalmars och Hallands län är den klart lägsta nivån i landet, enligt nya siffror från Försäkringskassan.

– De som delar mer jämställt hittar man framför allt i storstäderna och i Västerbottens län. Det som främst ligger bakom det är utbildningsnivån, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan i ett pressmeddelande från Nyhetsbyrån Sirén.

Försäkringskassans statistik visar andelen föräldrapar som har delat jämställt, såtillvida att föräldrarna har tagit ut minst 40 procent vardera av föräldraledigheten när barnet har fyllt två år. Den senaste statistiken gäller barn som är födda år 2016.

Rikssnittet ligger på 17 procent, vilket är en ökning jämfört med för tio år sedan då motsvarande siffra låg på 10 procent.

– Vi ser att det går mot ett mer jämställt uttag över tid. Det går ganska sakta, men ändå åt det hållet, säger Niklas Löfgren.

Bäst siffror i landet hade Västerbottens län där närmare vart fjärde par (23 procent) har delat lika på föräldradagarna när barnet är två år. På andra respektive tredje plats hamnar Stockholm, 21 procent, och Gotland, 19 procent.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.