Kalla mig Idioten men detta är mitt Fjodorår

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kanske tror ni att jag har fyrkantiga ögon efter alla böcker jag läst de senaste åren. Men vad ska en enkel man göra när han vill slappna av? Spela nätcasino, springa ultramaraton eller samla filmisar?

Ingen av de senare fritidssysslorna lockar mig så det får bli ännu ett läsår. Denna gång är inte ambitionen att slå rekord i antal böcker. I stället har jag skaffat mig ett läsprojekt och utnämnt 2019 till mitt Fjodorår.

Egentligen av ingen anledning alls, men vill en fästa Fjodoråret vid något är det till exempel 170 år sedan Fjodor Michajlovitj Dostojevskij arresterades för att ha varit med i en socialistisk studiecirkel, sattes på fästning och skenavrättades innan han slutligen skickades till fångläger i Sibirien i fyra år. Trots detta och trots att han bara blev 59 år hann han skriva 30 böcker.

Jag tänkte inte läsa allihop, men har redan hunnit med en av tegelstenarna – ”Idioten”. Jisses Amalia vilken berättelse! Trots att jag bitvis stör mig rejält på händelseutvecklingen och rollfigurerna är berättelsen om den kombinerade Jesus- och Don Quijote-figuren furst Mysjkin, som kallas ”Idioten”, mycket fängslande.

Nu har jag börjat läsa om ”Brott och straff”. Den är lika bra som jag minns den från tonåren. 2019 verkar bli ett väldigt bra Fjodorår!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.