Löfven tar inga risker

Ledare
PUBLICERAD:
Tolv kvinnor och elva män ingår i Stefan Löfvens nya laguppställning, som bygger mycket på erfarna och säkra kort.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Statsminister Stefan Löfven påminner en hel del om fotbollens förbundskapten Janne Andersson. De tar inga djärva risker, utan litar på att erfarenhet och säkra kort kan räcka långt. Det gjorde det för Sverige i VM i somras och det kan det göra även för Löfvens nya regering.

Stefan Löfven har lyckats bryta upp blockpolitiken och hålla de nationalistiska och främlingsfientliga krafterna borta från avgörande inflytande. Det är en stor historisk framgång och värd applåder.

För att nå dit var Socialdemokraterna tvungna att köpa orimligt mycket liberal politik. Mest svårsmält är uppluckringen av arbetsrätten, införandet av marknadshyror i nyproduktion och de stora skattesänkningarna för de som tjänar mest.

Men som Anders Ygeman sa i söndagens Agenda: Alla har fått något, ingen har fått allt. Och de tunga besluten i de svårsmälta frågorna kommer att dröja till 2021, kanske går de rent av att utreda ända fram till valrörelsen 2022. Om nu inte de liberala partierna innan dess inser att det är reformer som inte är bra för landet.

Så klart att en del borgerliga väljare gnisslar tänder när de ser Stefan Löfven i riksdagens sammanbindningsbana omgiven av välkända sossar och miljöpartister, kryddade med några nya ansikten. Att sitta i regeringen ger stor makt, oavsett vad 73-punktsprogrammet säger.

Nu blev regeringsförklaringen ändå en uppräkning av många av punkterna i januariavtalet och centerpartister och liberaler kommer att kräva att de genomförs. De flesta är ganska problemfria, och fokus på jobb, klimat, välfärd och trygghet är helt rätt. I flera frågor blir att fortsätta på det arbete som gjorts under fyra år.

Stefan Löfven behåller några tunga och mycket erfarna pjäser i sin laguppställning. Margot Wallström fortsätter som utrikesminister, Magdalena Andersson sköter finansen och Ylva Johansson tar fortsatt hand om arbetsmarknadsfrågorna. Peter Hultqvist är kvar som försvarsminister och Morgan Johansson sitter säkert som justitieminister. Det är bra med den kontinuiteten.

Han får dessutom tillbaka Anders Ygeman, som tvingades avgå som inrikesminister sommaren 2017 efter skandalen i Transportstyrelsen. Ygemans kompetens och erfarenhet kommer väl till användning i hans nya uppgift som ansvarig för energi och it på det nybildade infrastrukturdepartementet.

Bästa och viktigaste förändringen är att Socialdemokraterna tar över ledningen på utbildningsdepartementet. Lättviktige Gustav Fridolin (MP) ersätts av kloka och målinriktade Anna Ekström. Den svenska skolan ska vara vårt samhälles största stolthet, skriver Stefan Löfven i regeringsförklaringen.

Där är vi inte i dag. Det saknas lärare, kunskapsnivån är stigande men fortfarande för låg. Det är långt till målet om en likvärdig skola och segregationen ökar ojämlikheten ännu mer. Här behövs stora insatser och det är svårt att se någon mer lämpad än Anna Ekström att leda det jobbet.

De nya statsråden är inte heller några duvungar eller oprövade kort. Stefan Löfven tar det säkra före det osäkra och det är klokt i det nya politiska landskapet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.