Därför har jag inte alla fingrar i behåll

Krönikor
PUBLICERAD:
För er som möter mig som en vanlig människa på gatan, har kanske reflekterat över att jag inte har alla fingrar i behåll och haltar. Här kommer förklaringen: jag är född sån. Och har ni fler frågor efter den här krönikan är det bara att höra av sig.

Jag föddes med missbildningar på fingrarna och ett inåtvänt ben. Flera fingrar var sammanväxta med simhud. De första åren opererades jag därför ett flertal gånger i händer och foten. Jag hade också vänsterfoten gipsat under hela första året.

Jag vet inte om det före eller efter tiden i gips. Men efteråt kunde man konstatera att mina muskler är kraftigt försämrade i den foten. Den klumpfot, som det då kallades, plus ett kortare ben gör att jag haltar fortfarande.

Det gav också komplikationer i form av infekterade operationssår. Med gipset rev jag dessutom ner gurkburkar i affären.

Varför missbildningen? Det vet ingen bestämt. När jag föddes besprutade man banvallar med bekämpningsmedlet hormoslyr. Det finns teorier om att det orsakade missbildningar men inga vetenskapliga bevis. Min mor plockade bär och svamp längs banvallarna och tror det beror på det.

Jag klarar mig bra med mina funktionsnedsättningar. Det var mest ett hinder för mitt självförtroende. Särskilt i skolan. Men därför blir jag lätt arg för de som har det mycket tuffare än mig och inte får ens en klapp på axeln som stöd.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.