Hoppa till huvudinnehållet

Ghanesisk landslagsspelare till Mallbacken

Publicerad:
Sherifatu Sumaila är klar för spel i Mallbacken.
Sherifatu Sumaila är klar för spel i Mallbacken. Foto: Johan Nilsson/TT

Tamara Brown blev klar här om dagen.

Nu har Mallbacken gjort klart med nästa import i form av ghanesiska landslagsspelaren Sherifatu Sumaila som närmast kommer från Djurgården i damallsvenskan.

Sherifatu Sumaila gjorde sju matcher för Djurgården i damallsvenskan den gångna säsongen, varav två från start, men blev inte erbjuden något nytt kontrakt av Stockholmsklubben.

Och nu står det alltså klart att 22-åringen, som kan spela både ytter och anfallare, fortsätter sin karriär i Elitettan och Mallbacken.

– Hon är snabb, målfarlig och jobbar hårt, säger Mallbackens tränare Filip Rinstad.

En beskrivning som är slående lik Tamara Brown, kanadensiskan som blev klar under veckan.

– Ja det stämmer, vi kommer att bli farliga i djupled. Truppen innehåller många snabba spelare som kan hota motståndarnas backlinjer.

Välmeriterad

Sherifatu Sumaila kom till Sverige efter spel i amerikanska LA-Galaxy. Innan sejouren i Los Angeles hade hon en framgångsrik period på University of Maine där hon utsågs till en av landets bästa collegespelare.

Hon har också representerat Ghanas landslag från U16 och uppåt, i november spelade hon Afrikanska mästerskapen för hemlandet.

Är det en given startspelare som anslutit?

– Hon har en riktigt imponerande meritlista och kommer precis som alla andra vara med och konkurrera om en startplats. Men av det jag har sett kommer hon att vara en stjärna i den här serien. Ytter och anfallspositionerna ser riktigt bra ut nu, vi har den konkurrensen som behövs.

Precis som de flesta lagen i Elitettan har Mallbacken en ung utvecklingsbar trupp, i Sherifatu Sumaila får man in en färdig elitspelare.

– Hon är i en bra ålder och precis den typen av spelare vi letat efter.

Truppbygget är nästan i hamn inför den stundande säsongen, men några pusselbitar återstår fortfarande. Främst på målvaktssidan och det centrala mittfältet.

Finns det någon speciell spelare ni jagar?

– Det är ingen hemlighet att vi vill få hem Emmie Johansson, hon är prio ett.

Den tidigare Mallbackenspelaren är tillbaka i Sverige och Värmland efter avslutade studier i USA, 24-åringen har gjort sporadiska inhopp i klubben vid flera studieuppehåll. Senast blev det fem matcher under fjolårssäsongen.

Återstår att se om Mallbacken kan ro drömvärvningen i hamn.

Artikeltaggar

ElitettanFilip RinstadFotbollMallbackens IFSherifatu Sumaila

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.