Utvecklar metoder för IT-baserad krisövning

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Karlstads universitet ska tillsammans med elva andra parter i Sverige och Norge utveckla metoder för IT-baserad krisövning.
Foto: Fredrik Persson
Karlstads universitet ska tillsammans med elva andra parter i Sverige och Norge utveckla metoder för IT-baserad krisövning. Projektet delfinansieras från EU:s regionala utvecklingsfond Interreg Sverige- Norge.

– Det är mycket glädjande att det nya projektet har beviljats finansiering. Vi kommer att fortsätta jobba med behovsdriven forskning och utveckling av användbara verktyg och metoder, men tar det ett steg vidare och fokuserar på användningen ute i organisationer och kommuner. Vår vision är att utveckla ett lättillgängligt, kostnadseffektivt och flexibelt koncept för att öva olika typer av kriser - verktyg och arbetssätt som även kan spridas internationellt, säger Monika Magnusson, huvudprojektledare och lektor i informatik på Handelshögskolan vid Karlstads universitet.

Målet med det nya projektet är att ta fram ny kunskap och verktyg som underlättar en fortsatt digitalisering av krisövningsområdet . Bland annat ska man ta fram vidareutvecklade IT-verktyg, och användarstöd för att planera, genomföra, utvärdera och återföra erfarenheter från digitala krisövningar tas fram.

– Till de effekter vi tror kommer ut av projektet hör även att olika offentliga aktörer ökar sin krisberedskap genom möjligheten till flexibla krisövningar. Att enkelt kunna dela och återanvända övningar gör också på sikt att offentliga resurser kan användas mer effektivt, säger Emelie Hindersson, koordinator i projektet och koordinator vid Centrum för klimat och säkerhet, Karlstads universitet.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.